Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 14.04.2020. 15:00
  • Rumunjska

Oprezna Rumunjska: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

U vrijeme izvanrednog stanja u Rumunjskoj će biti zabranjen i obustavljen izvoz pšenice, ječma, zobi, kukuruza, soje, brašna, biljnog ulja, šećera, keksa, kolača i svega što se tiče pekarstva.

Foto: JumpStory
  • 1.214
  • 306
  • 0

Rumunjska, zemlja koja je prošle godine bila vodeća u proizvodnji kukuruza, pretekavši Francusku, najavila je zabranu izvoza određenih žitarica, a u sklopu mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa, izvjestili su tamošnji nacionalni mediji. 

"U vrijeme izvanrednog stanja bit će zabranjen i obustavljen izvoz pšenice, ječma, zobi, kukuruza, soje, brašna, biljnog ulja, šećera, keksa, kolača i svega što se tiče pekarstva", izjavio je rumunjski ministar unutarnjih poslova Marcel Vela na nedavnoj medijskoj konferenciji nazvavši ovo izuzetno važnom odredbom kojom žele osigurati domaću opskrbu tijekom krize uzrokovane Covidom-19. 

Kupovina poljoprivrednih proizvoda unutar EU 

EU zemlje još uvijek mogu kupiti navedene proizvde iz Rumunjske samo u slučaju da ih interno trebaju, odnosno da ih ne planiraju izvoziti dalje. 

"Kupovina poljoprivrednih proizvoda unutar EU-a može se obaviti samo ako država članica dokaže da su kupljeni proizvodi namijenjeni za vlastitu, odnosno zajedničku potrošnju, a ne za izvoz", navodi se u dokumentu uredbe. 

Također, u njoj stoji da poljoprivrednici, ribari i pčelari kojima je to primarni izvor prihoda smiju napustiti svoje domove unatoč strogim mjerama ograničenja kretanja u Rumunjskoj koje traju još od 16. ožujka. 

Raste uzgoj kukuruza u Brazilu

Kada je riječ o stanju žitarica na globalnoj razini, prošlogodišnja suša uzrokovala je smanjenje proizvodnje kukuruza u Brazilu, navodi world-grain.com. Očekuje se da će domaća potražnja za tom žitaricom usporiti jer Covid-19 utječe na potražnju za bioetanolom koji se dobiva iz ove žitarice. 

"Rekordni izvoz od gotovo 40 milijuna tona u razdoblju od 2018. do 19. godine znatno je potrošio zalihe, dok snažna unutarnja potražnja iz sektora peradarstva ili stočarstva sugerira da će Brazil potrošiti veći dio trenutnog usjeva", navodi USDA.

Predviđa se da će proizvodnja kukuruza u sezoni 2020./21. dosegnuti 103 milijuna tona, a potrošnja također narasti na 69 milijuna tona.


Tagovi

Zabrana izvoza Rumunjska Žitarice Pandemija Koronavirus


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]