• Njemačka klaonica
  • 18.07.2020. 15:00

Nakon apela Udruge uzgajivača svinja otvorena tvornica Tönnies – koje mjere su poduzeli?

Nakon apela Udruge uzgajivača svinja, tvornica Tönnies, nedavno žarište koronavirusa, opet je otvorena. Na posao je vraćeno 2.714 radnika, a stočari očekuju i povećanje cijene mesa.

Foto: Depositphotos/paulzhuk
  • 193
  • 12
  • 0

Nakon izbijanja virusa u jednoj od najvećih klaonica i tvornica za preradu svinjskog mesa u Njemačkoj, u gradu Güterslohu i njegovoj okolici je oko 600.000 ljudi stavljeno u karantenu. Riječ je o tvornici Tönnies u kojoj je bilo zaraženo 1.500 radnika, zbog čega je odlučeno kako ju treba zatvoriti.

Klaonica u Njemačkoj novo žarište Covid-19: Uvedena karantena

Što uključuje novi higijenski režim?

Međutim, kako piše reuters nakon ukidanja karantene u čitavoj regiji, tvornica je ponovno otvorena, ali nakon što su postavili i koji je odobren - novi zdravstveni i higijenski koncept.

Novi higijenski režim uključuje: promjene u ventilacijskom sustavu postrojenja, odvajanje radnih stanica pomoću zastora, ali i obavezno nošenje maski. Također, radnici će se dva puta tjedno testirati na Covid-19, a inspekcija će nadgledati i smještaje radnika kako bi se utvrdilo da u njima postoje dobri higijenski uvjeti.

Apel Udruge uzgajivača svinja

Ovo postrojenje obično kolje i prerađuje oko 14% svinja uhranjenih u čitavoj državi. Nakon njegova zatvaranja, stočari su bili prisiljeni prihvatiti niže cijene za svoju stoku, tada već spremnu za klanje.

Zbog niskih otkupnih cijena svinjogojci su glavne žrtve zatvaranja klaonica

Podsjećamo, cijena svinjetine u Njemačkoj je pala na 1,66 eura po kilogramu, zatim na 1,60 eura, a onda i na 1,47 eura. Tada je Udruga uzgajivača pozvala tvornicu Tönnies da što prije pokrene posao kako bi svinjogojci ostali konkurentni, što se i dogodilo. Tvornica je započela s radom, a neki od radnika vraćeni su na posao, točnije njih 2.714.


Tagovi

Njemačka Klaonica Töennies Karantena Zaraza Svinjogojci


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.