• Uvoz svinjetine
  • 26.07.2020. 07:30

Kina i dalje bilježi rekordan uvoz svinjetine – u prvoj polovici godine skočio za 140%

Kina je u lipnju uvezla rekordnih 400.000 tona svinjetine, što predstavlja povećanje od gotovo 130% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u prvoj polovici godine uvezla je rekordnih 2,82 milijuna tona.

Foto: Jumpstory
  • 79
  • 6
  • 0

Prema carinskim podacima, Kina je prošlog mjeseca uvezla čak 400.000 tona svinjetine, što je povećanje od 128,4% u odnosu na isti period prošle godine. Ondje se trend uvoza i dalje nastavlja jer pokušavaju nadoknaditi nestašicu ove vrste mesa, piše reuters.

Afrička svinjska kuga kriva za nedostatak 

Količina kineske svinjetine smanjila se za oko petinu u prvoj polovici 2020. godine nakon što se pojavila afrička svinjska kuga i usmrtila milijune tih životinja na farmama.

Naime, ova je pošast prošle godine smanjila proizvodnju svinjetine u toj zemlji za najmanje 40% i povećala cijenu domaćeg mesa na rekordno visoku razinu. Zbog toga je došlo do pada cijene uvoznog mesa iz drugih zemalja, što su potrošači itekako iskoristili i kupovali po nekoliko kilograma zaliha.

U prvih 6 mjeseci uvezli 2,82 milijuna tona

Uvoz svinjetine je već četiri mjeseca za redom bio oko 400.000 tona što je dvostruko više nego prije, a od siječnja do lipnja je porastao za oko 140% na vrtoglavih 2,82 milijuna tona.  

Uvoz svinjetine u Kinu u travnju skočio za 170%

Očekuje se da će se uvoz smanjiti u narednim mjesecima nakon što je Kina počela testirati smrznutu hranu na prisutnost koronavirusa što je usporilo trgovinu. Ova zemlja je obustavila i uvoz od desetaka inozemnih dobavljača nakon izbijanja Covid-19 među radnicima u klaonicama i postrojenjima za preradu mesa.

Kina je također u lipnju uvezla i 180.000 tona govedine što je čak 31,2% više u odnosu na prethodnu godinu, a isporuke za prvo polugodište 2020. godine su dosegle 1,01 milijuna tona te vrste mesa.


Tagovi

Kina Svinjetina Uvoz svinjetine Uvoz mesa


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#PRRRH je omogućio da i kćeri vlasnika OPG-a mogu "češati" maslinu novim treskačem te lako pobrati z... Pročitaj cijelu bilješku »