Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz svinjetine
  • 27.05.2020. 07:30

Uvoz svinjetine u Kinu u travnju skočio za 170%

Kina je u travnju uvezla rekordnih 400.000 tona svinjetine, što predstavlja povećanje od gotovo 170 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 187
  • 25
  • 0

Prema carinskim podacima, Kina je u travnju ove godine uvezla rekordne količine svinjetine, čak 400.000 tona, što predstavlja povećanje od 170%, u odnosu na isti period prošle godine.

Afrička svinjska kuga glavni krivac

Prisjetimo se, afrička svinjska kuga, koja se u ožujku ponovno pojavila u Kini, a otkrivena je u mesu koje je ilegalno prevezeno u Mongoliju, još je prošle godine smanjila proizvodnju svinjetine za najmanje 40% te povećala domaću cijenu na rekordno visoku razinu. Zbog ovakve je situacije došlo do pada cijene uvezenog mesa iz drugih zemalja, a što su potrošači itekako iskoristili te kupovali i po nekoliko kilograma zaliha, navodi reuters

Cijena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Iako su od početka veljače cijene polako padale, one su još uvijek bile dvostruko veće nego godinu prije. Do sredine travnja bile su i tri do četiri puta veće nego one, primjerice, u SAD-u kada je pandemija uzrokovala zatvaranje tvornica za preradu mesa diljem te zemlje uzrokujući povećanje cijena. 

U prva četiri mjeseca uvezeno 1,35 milijuna tona 

U prva četiri mjeseca ove godine, ta je najmnogoljudnija zemlja svijeta uvezla 1,35 milijuna tona svinjetine, što je povećanje od 170,4% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Kina je također u travnju uvezla i 160.000 tona govedine, što je 28% više nego prethodne godine, a uvoz mesa u prva četiri mjeseca porastao je za čak 54%.

Inače, ta je zemlja je jedna od najvećih uvoznica svinjetine iz SAD, čije se meso smatra najjeftinijim na svijetu, a kako predviđaju, skok američkih cijena vjerojatno će smanjiti uvoz u narednim mjesecu, dok će cijene kineske svinjetine i dalje padati kako slabi domaća potražnja.


Tagovi

Kina Svinjetina Uvoz Afrička svinjska kuga Cijene Proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]