Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 10.09.2021. 07:30

Jedan od uzroka pretilosti je aktivna tvar klorpirifos?

Znanstvenici koji su proveli istraživanje potiču na konzumaciju voća i povrća iz zemalja u kojima je aktivna tvar klorpirifos zabranjen jer vjeruju da uzrokuje debljanje.

Foto: Bigstock/VOROPAY
  • 332
  • 70
  • 0

Znanstvenici s kanadskog sveučilišta McMaster su izvijestili o još jednom štetnom djelovanju pesticida koji sadrže aktivnu tvar klorpirifos. Iako je on u Europskoj uniji zabranjen, pa čak i uvoz voća koji je njime tretiran, u mnogim dijelovima svijeta se i dalje koristi.

Svoje su pokuse znanstvenici proveli na miševima, a dokazali su da ova djelatna tvar otežava sagorijevanje kalorija u smeđem masnom tkivu ovih glodavaca što uzrokuje skladištenje dodatnih kalorija u tijelu i potiče pretilost.

"Smeđa mast je metabolička peć u našem tijelu koja sagorijeva kalorije za razliku od bijele koja se koristi za njihovo skladištenje. Na taj se način stvara toplina koja sprječava da se kalorije talože u tijelu kao bijela masnoća", pojašnjava autor studije Gregory Steinberg, inače profesor medicine i suvoditelj Centra za metabolizam, pretilost i dijabetes u McMasteru.

Treba istražiti na ljudima

Također, on tvrdi da promjene u načinu života koje se tiču prehrane i tjelovježbe rijetko dovode do gubitka težine te stoga vjeruje da dio problema stvaraju pesticidi koji sprječavaju sagorijevanje masnoća. Pojašnjava da je dovoljno da klorpirifos inhibira potrošnju energije u smeđoj masti za 40 kalorija dnevno da kod odrasle osobe dovede do debljanja od pet kilograma godišnje.  

Do svojih su zaključaka došli nakon što su testirali 34 pesticida na miševima.

EU zabranjuje uvozno voće tretirano insekticidom klorpirifosom

Također naglašavaju da zaključke njihova rada još treba potvrditi istraživanjima na ljudima. No, već potiču na konzumaciju voća i povrća iz zemalja u kojima je aktivna tvar klorpirifos zabranjen, a proizvode s područja gdje se koristi treba temeljito oprati.


Tagovi

Klorpirifos Pesticidi Pretilost Debljanje Istraživanje Kanada Kalorije


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]