Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klorpirifos
  • 19.02.2020. 09:35

EU zabranjuje uvozno voće tretirano insekticidom klorpirifosom

Zemlje članice odlučile su zabraniti uvoz voća koje sadrži tragove klorpirifosa, pesticida za koji se smatra štetnim za ljudsko zdravlje.

Foto: Pixabay/teetasse (ilustracija)
  • 522
  • 200
  • 0

Zemlje članice Europske unije u utorak su se dogovorile zabraniti uvoz voća koje sadrži tragove klorpirifosa, pesticida za koji se smatra štetnim za ljudsko zdravlje, izvijestili su diplomati EU-a.

Odluka koju je donijela većina država članica slijedi zabranu samog insekticida u cijelom bloku. Odobrenje tog pesticida isteklo je u siječnju.

Nakon tromjesečnog prijelaznog razdoblja, svako uvezeno voće s više od najmanje količine pesticida kojoj se može ući u trag, bit će zabranjeno prodavati u cijeloj EU.

EU zabranjuje primjenu pesticida s dvije sporne aktivne tvari?

Europski regulator za sigurnost hrane u kolovozu je utvrdio zabrinutost zbog "mogućih genotoksičnih učinaka, kao i neuroloških učinaka tijekom razvoja”, potkrijepljenu podacima koji ukazuju na učinke na djeci.

Klorpirifos koriste poljoprivrednici kako bi spriječili insekte da ne oštete proizvode. Tragovi se često nalaze na uvezenom voću poput naranči ili mandarina iz zemalja poput Njemačke gdje je ta tvar već odavno uklonjena s tržišta.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Klorpirifos Zabrana insekticida

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine sam posijala dosta bamije da mogu reći da ju zaista jedemo. Ubacimo ih u guste juhe, variva, a ja neki dan čak i u svoju pizzu. Istina, berem malo veće primjerke, ne onako delikatesno male, ali neka, svejedno je ukusna i potpuno... Više [+]