• Trgovački rat
 • 07.08.2017. 11:00

Hrvatskim proizvodima stopiran izvoz u Srbiju

Kao odgovor hrvatskoj strani zbog povećanja naknade za kontrolu voća i povrća, Srbija je uvela rigorozne protumjere. Osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava podvrgava i laboratorijskoj analizi što drži proizvode 30 dana na granici.

Foto: Bigstockphoto/Aleksei Smolensky
 • 2.900
 • 153
 • 0

Iako su se čelni ljudi ministarstava poljoprivrede odnosno trgovine Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova danas sastali u Sarajevu kako bi se dogovorili o zajedničkoj reakciji na odluku Hrvatske da poveća naknade za kontrolu za uvozno voće i povrće, Srbija je još za vikend uvela rigorozne protumjere. Naime, osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske carinska uprava od petka podvrgava i laboratorijskoj analizi.

S obzirom da analiza traje 30 dana, dobar dio hrvatskog voća i povrća će propasti.

"Nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka, sladoleda, koji su trebali da završe na rafovima, trgovački lanci ostaju bez njih", prenosi srpski blic izjavu izvora iz Uprave carina.

Hrvatska nije prekršila SSP, štitimo naše potrošače

Podsjećamo, navedene zemlje spornim vide povećanje naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja na 2.000 kuna za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Do sada je naknada iznosila 90 kuna. Tom je odlukom, tvrde, Hrvatska prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Srbija i BiH pisale su i Europskoj komisiji od koje traže da suspendira odluku donesenu još 15. srpnja. Iz našeg Ministarstva poljoprivrede, pak poručili su da nije riječ o izvan carinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje uopće nisu pretjerane.

"Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2.000 kuna ne ocjenjujemo pretjeranom u usporedbi s drugim državama članicama", izjavili su.

Na snazi je novi Pravilnik o kontroli voća i povrća!

Kako navodi vecernji, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo. Prema njemu ne postoje razlozi za protumjere koje je uvela Srbija te očekuje kako će uskoro, za tjedan ili dva, sjesti za stol s ministrima svih država koje se smatraju pogođenima novim pravilima i "vidjeti u čemu je točno problem".

Međutim, srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uzvraća kako razgovora nema dok ne promijeni odluku.

Ultimatum Hrvatskoj

Na sastanku u Sarajevu, pak, doneseno je sedam zakljačaka, prenosi N1.

 1. Poziva se Rh da hitno ukine diskriminatorne odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja.
 2. Cijena inspekcijskog nadzora treba odgovarati cijenama stvarnog postupka i da ne predstavlja posebno oporezivanje i treba biti usklađena s cijenom koja vrijedi u zemljama regije i EU.
 3. Traži se hitan sastanak s nadležnima iz RH jer svako dodatno odlaganje proizvodi nesagledive posljedice, a prijedlog je da se sastanak održi u Podgorici.
 4. Poziva se Europska komisija da se uključi u rješavanje problema.
 5. Crna Gora i Makedonija, kao članice Svjetske trgovinske organizacije, pokreću odgovarajuće mehanizme
 6. Do rješenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite svojih ekonomskih interesa poduzeti konkretne mjere.
 7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktualni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera.

Tolušić pozvao na sastanak u Hrvatsku

"Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima", navodi se iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj Pravilnik, dodaju, se odnosi na sve treće zemlje te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba podrijetlom iz nama susjednih država. Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije.

U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan.

Inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno.

Foto: Bigstockphoto/Aleksei Smolensky


Tagovi

Voće Povrće Uvoz Srbija BiH Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi