Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 15.07.2017. 13:30

Na snazi je novi Pravilnik o kontroli voća i povrća!

Što donosi novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima?

Foto: Bigstockphoto/maximkabb
  • 2.398
  • 173
  • 0

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim se propisuju uvjeti uvoza i izvoza voća i povrća te način provođenja inspekcijskog nadzora i kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, objavljen je u Narodnim novinama broj 69, od 14. srpnja 2017. Pravilnik stupa na snagu danas, 15. srpnja, a njegovim stupanjem na snagu prestaju važiti odredbe Pravilnika o tržišnim standardima za voće i povrće, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema odredbama ovoga Pravilnika fitosanitarni inspektori će provoditi inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti s tržišnim standardima voća i povrća u skladu s Provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 543/2011 i Provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 1333/2011 i izdavanje certifikata za voće i povrće.

Novina u odnosu na dosadašnji Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad. Prema odredbama novoga Pravilnika, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontrolirati će i voće i povrće koje se uvozi iz trećih zemalja, a koje podliježe samo općem tržišnom standardu, a to su: trešnja, višnja, malina, kupina, ribiz, borovnica, brusnica, aronija, lubenica, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, kupus glavati (bijeli i crveni), kelj, cvjetača, luk (crveni i srebrenac), poriluk, mrkva i celer korjenaš.

Naknada za nadzor i kontrolu s 90 na 2.000 kuna!

Inače, sve vrste voća i povrća moraju biti u skladu s općim tržišnim standardom, dok određene vrste voće i povrća zbog svoje specifičnosti podliježu i posebnim tržišnim standardima - to su: jabuke, agrumi, kivi, lisnata salata, endivija kovrčavog i ravnog lista, breskve i nektarine, kruške, jagode, slatke paprike, stolno grožđe i rajčice. Dakle, svo voće i povrće koje nije obuhvaćeno posebnim tržišnim standardima mora biti u skladu s općim tržišnim standardom.

Novim Pravilnikom uvodi se još jedna novost - naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja od sad iznosi 2.000 kuna za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Do sada je naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima iznosila 90 kuna.

Foto: Bigstockphoto/maximkabb


Tagovi

Pravilnik Voće Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).