AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Na snazi je novi Pravilnik o kontroli voća i povrća!

Na snazi je novi Pravilnik o kontroli voća i povrća!

Ministarstvo poljoprivrede

Na snazi je novi Pravilnik o kontroli voća i povrća!

Datum: 15.07.2017. 13:30

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Što donosi novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima?

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim se propisuju uvjeti uvoza i izvoza voća i povrća te način provođenja inspekcijskog nadzora i kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, objavljen je u Narodnim novinama broj 69, od 14. srpnja 2017. Pravilnik stupa na snagu danas, 15. srpnja, a njegovim stupanjem na snagu prestaju važiti odredbe Pravilnika o tržišnim standardima za voće i povrće, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema odredbama ovoga Pravilnika fitosanitarni inspektori će provoditi inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti s tržišnim standardima voća i povrća u skladu s Provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 543/2011 i Provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 1333/2011 i izdavanje certifikata za voće i povrće.

Novina u odnosu na dosadašnji Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad. Prema odredbama novoga Pravilnika, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontrolirati će i voće i povrće koje se uvozi iz trećih zemalja, a koje podliježe samo općem tržišnom standardu, a to su: trešnja, višnja, malina, kupina, ribiz, borovnica, brusnica, aronija, lubenica, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, kupus glavati (bijeli i crveni), kelj, cvjetača, luk (crveni i srebrenac), poriluk, mrkva i celer korjenaš.

Naknada za nadzor i kontrolu s 90 na 2.000 kuna!

Inače, sve vrste voća i povrća moraju biti u skladu s općim tržišnim standardom, dok određene vrste voće i povrća zbog svoje specifičnosti podliježu i posebnim tržišnim standardima - to su: jabuke, agrumi, kivi, lisnata salata, endivija kovrčavog i ravnog lista, breskve i nektarine, kruške, jagode, slatke paprike, stolno grožđe i rajčice. Dakle, svo voće i povrće koje nije obuhvaćeno posebnim tržišnim standardima mora biti u skladu s općim tržišnim standardom.

Novim Pravilnikom uvodi se još jedna novost - naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja od sad iznosi 2.000 kuna za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Do sada je naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima iznosila 90 kuna.

Foto: Bigstockphoto/maximkabb

Broj pregleda članka: 2329; Uspješnost članka: 172.45

Tagovi: Pravilnik, Povrće, Voće

Ključne riječi članka: na, snazi, je, novi, pravilnik, o, kontroli, voca, i, povrca, tržišnim, povrća, standardima, povrće, kontrolu, usklađenosti, nadzor, trećih, zemalja, skladu, pravilnika, pravilnik, inspekcijski, tržišnim standardima, trećih zemalja, inspekcijski nadzor, usklađenosti voća, provedbenom uredbom komisije


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!