Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 15.07.2017. 13:30

Na snazi je novi Pravilnik o kontroli voća i povrća!

Što donosi novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima?

Foto: Bigstockphoto/maximkabb
  • 2.395
  • 173
  • 0

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim se propisuju uvjeti uvoza i izvoza voća i povrća te način provođenja inspekcijskog nadzora i kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, objavljen je u Narodnim novinama broj 69, od 14. srpnja 2017. Pravilnik stupa na snagu danas, 15. srpnja, a njegovim stupanjem na snagu prestaju važiti odredbe Pravilnika o tržišnim standardima za voće i povrće, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema odredbama ovoga Pravilnika fitosanitarni inspektori će provoditi inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti s tržišnim standardima voća i povrća u skladu s Provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 543/2011 i Provedbenom Uredbom Komisije (EU) br. 1333/2011 i izdavanje certifikata za voće i povrće.

Novina u odnosu na dosadašnji Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad. Prema odredbama novoga Pravilnika, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontrolirati će i voće i povrće koje se uvozi iz trećih zemalja, a koje podliježe samo općem tržišnom standardu, a to su: trešnja, višnja, malina, kupina, ribiz, borovnica, brusnica, aronija, lubenica, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, kupus glavati (bijeli i crveni), kelj, cvjetača, luk (crveni i srebrenac), poriluk, mrkva i celer korjenaš.

Naknada za nadzor i kontrolu s 90 na 2.000 kuna!

Inače, sve vrste voća i povrća moraju biti u skladu s općim tržišnim standardom, dok određene vrste voće i povrća zbog svoje specifičnosti podliježu i posebnim tržišnim standardima - to su: jabuke, agrumi, kivi, lisnata salata, endivija kovrčavog i ravnog lista, breskve i nektarine, kruške, jagode, slatke paprike, stolno grožđe i rajčice. Dakle, svo voće i povrće koje nije obuhvaćeno posebnim tržišnim standardima mora biti u skladu s općim tržišnim standardom.

Novim Pravilnikom uvodi se još jedna novost - naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja od sad iznosi 2.000 kuna za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Do sada je naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima iznosila 90 kuna.

Foto: Bigstockphoto/maximkabb


Tagovi

Pravilnik Voće Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]