Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola uvoza
  • 03.08.2017. 15:00

Hrvatska nije prekršila SSP, štitimo naše potrošače

Dok Srbija i BiH tvrde da je Hrvatska povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, naše Ministarstvo uzvraća da takvo što uopće ne stoji.

Foto: Facebok/Tomislav Tolušić
  • 1.225
  • 168
  • 0

Hrvatska povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja nije prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede za beogradsku Politiku nakon što su Srbija i BiH najavile da će od Europske komisije zatražiti da preispita odluku o donošenju novog Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima.

Podsjećamo, spornim vide povećanje naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja na 2.000 kuna za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Do sada je naknada iznosila 90 kuna.

Na snazi je novi Pravilnik o kontroli voća i povrća!

Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić tako je novi je pravilnik ocijenio "drastičnim kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od strane Hrvatske, i to u članu 36, stav 1, u kome se kaže da "od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine, niti će one koje se već primjenjuju biti povećane".

Pismo Europskoj komisiji

Pismo Europskoj komisiji poslao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u kojemu između ostalog navodi: "smatramo da je uvođenjem neopravdano visoke naknade za pregled voća i povrća iz trećih zemalja, Republika Hrvatska uvela jednu vrstu necarinskih barijera u trgovini ovim proizvodima prema trećim zemljama. Također, ovim Pravilnikom Hrvatska je jasno stavila u neravnopravan položaj proizvođače voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, kao i sam proizvod iz BiH u odnosu na proizvođače i proizvod u Hrvatskoj, čime krši međunarodne trgovinske obaveze, pošto se uvoz diskriminira".

Iz našeg Ministarstva poljoprivrede, pak poručili su da nije riječ o izvan carinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje uopće nisu pretjerane.

"Detaljna kontrola na granicama košta i zahtjeva širi obujam posla, kao i veći angažman graničnih inspektora. Odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo je svake države članice, te naknadu od 2.000 kuna ne ocjenjujemo pretjeranom u usporedbi s drugim državama članicama", rekli su za Politiku.

Novi Pravilnik, podsjećamo, donesen je kako bi, prije svega, zaštitio hrvatske potrošače.

Foto: Facebok/Tomislav Tolušić


Tagovi

Kontrola uvoza Pravilnik Srbija BiH Voće Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P