Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidrogen peroksid
  • 02.07.2021. 09:00

Zaštitite povrće, otjerajte kukce i lisne uši jednim sredstvom - hidrogen peroksidom

Otopinu hidrogen peroksida možemo koristiti za zalijevanje ili tretiranje biljaka kako bi ih zaštitili od uzročnika bolesti i napada štetnika, posebno insekata.

Foto: Depositphotos/galinasharapova (ilustracija)
  • 7.501
  • 313
  • 0

Živimo u vremenu kada mnogi vrtlari žele uzgajati povrće bez uporabe raznih pesticida i stalno su u potrazi za novim rješenjima. Jedno od njih je i korištenje hidrogen peroksida za zalijevanje i zaštitu usjeva. On spriječava razvoj mnogih biljnih bolesti, pruža zaštitu od štetnika, aktivira metaboličke procese, obogaćuje tlo kisikom i poboljšava ga. Također ima svojstvo neutraliziranja štetnog djelovanja nitrata i nitrita, povećava asimilaciju mikroelemenata, dezinficira zemljište i biljke i na njih djeluje stimulirajuće, a povećava i klijavost sjemena te pomaže kod oporavka usjeva poslije nevremena.

Treba napomenuti da hidrogen peroksid nije biljno gnojivo već sredstvo koje pomaže u boljem usvajaju hraniva, a istodobno neutralizira loše djelovanje elemenata i tvari koje ishranjuju usjeve.

Veliku primjenu pronašao je u proizvodnji povrća. Na primjeru rajčice možemo vidjeti da se koristi od zalijevanja do zaštite, tijekom uzgoja. Ako želite ispitati djelovanje, nema potrebe tretirati sve biljke, dovoljno je manji broj ili čak samo jednu granu na biljci. Na različitim tipovima zemljišta, u drugačijim uvjetima potrebno je prilagoditi količinu otopine.

Prilikom primjene moramo voditi računa o koncentraciji kako ne bi izazvali oštećenje i propadanje usjeva. U različitim fazama razvoja pogodna je različita doza hidrogen peroksida i prilagodite je zahtjevima kulture i fazi razvoja.

Zalijevanje jednom u sedam do deset dana

Kiša sadrži malu količinu nestabilnog kisika - O3 ili ozona. On poboljšava opskrbu usjeva kisikom i čisti ih od raznih zagađivača. Dovoljno je pripremiti 0,1 postotnu otopinu hidrogen peroksida i time odraditi zalijevanje. Ovisno o količini vode, dodaje se određena doza tripostotnog hidrogen peroksida.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo bilje

Zalijevanje se obavlja jednom tjedno ili jednom u deset dana, ovisno o uvjetima uzgoja. Prilikom toga tekućinu valja izlijevati na zemlju i izbjeći kvašenje biljaka. Provoditi ga tijekom jutra ili večeri. Na ovaj način usjevi su bolje opskrbljeni kisikom, brže se oporavljaju, intenzivnije rastu, kao i čitav niz drugih benefita.

Ako se poslije izvođenja ove mjere na površini zemlje pojave bijele nakupine koje podsjećaju na plijesan, prestanite zalijevati. Pustite biljke, kao i tlo, da se odmore od djelovanja navedene supstance.

Koristan i protiv lisnih ušiju

Možemo ga koristiti za zaštitu i na otvorenom polju, kao i u plasteniku. Obično se otopina priprema tako da se četiri žlice hidrogen peroksida otope u 0,5 ili jednoj litri vode. Obratite pažnju na doze. Prilagodite ih vašim kulturama, njihovom razvoju, ali i kvaliteti tla. Za one mlađe bit će bolje primijeniti razblaženu smjesu.

Za prevenciju od gljivičnih bolesti pogodna je otopina koja ima koncentraciju do tri posto, a za tretiranje insekata može biti jača, do pet posto, ovisno o tipu usjeva i vrsti insekata. Kod primjene smjese hidrogen peroksida kao insekticida možemo dodati dvije žličice šećera kako bi se bolje zalijepio za insekte. Na većinu njih, pripravak ne djeluje tako da ih ubije, nego će ih otjerati i spriječiti razvoj novih jedinki iz položenih jaja.

Za suzbijanje lisnih ušiju koristi se tekućina koja se priprema tako što se 50 ml tripostotnog hidrogen peroksida otopi u 900 ml vode, dodaju se dvije žlice alkohola i dvije do tri kapi eko deterdženta za posuđe.


Tagovi

Zdravo povrće Hidrogen peroksid Zalijevanje Zaštita biljaka Prirodni insekticid Suzbijanje lisnih ušiju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.