Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni insekticid
  • 15.12.2019. 15:00

Kako napraviti insekticid od ulja nima

Nim ulje je sjajno rješenje ako imate problema s insektima, gljivicama ili grinjama na biljkama. Sigurno je za upotrebu, ne šteti ljudima, kućnim ljubimcima ili stoci.

Foto: Depositphotos/bumbumbo
  • 20.082
  • 246
  • 0

Nim je brzorastuće drvo, koje može narasti i do 20 metara u visinu (ponekada i do 40 metara), sa svijetlozelenim lišćem. U Indiji se nim smatra svetim drvetom, a poznat je po svojim ljekovitim svojstvima. Svaki dio ovog stabla ima ljekovitu vrijednost – od cvjetova, voća i sjemena do grančica, soka i korijena. Ulje nima je jedno od najstarijih medicinskih ulja, a dobiva se prešanjem sjemenki.  

Upotreba nima u poljoprivredi

Nim je prepoznat kao prirodni proizvod koji može mnogo ponuditi u rješavanju globalnih problema u poljoprivredi, okolišu te zdravstvenih problema. Smatra se vrijednim alatom za održivi razvoj. Ulje izvučeno iz sjemena stabla nima moćan je prirodni insekticid, sposoban da poremeti životni ciklus insekata u svim fazama (odraslih, ličinki i jajašaca), što ga čini izvrsnim resursom za ekološkog vrtlara.

Kako na prirodan način zaštititi ruže?

Biorazgradivo je  i netoksično za kućne ljubimce, ptice, ribe i ostale divlje životinje, a djelotvorno je protiv raznih uobičajenih štetočina u vrtu, kao i prirodni fungicid koji se može boriti protiv plijesni i drugih gljivičnih infekcija na biljkama, navodi thespruce.com.  Može se naći u mnogim vrtnim trgovinama ili na tržnicama prirodne hrane

Čudnovato drvo i stotine njegovih aktivnih spojeva nemaju nikakve toksične reakcije, tako da su korisne u zaštiti bilja i njegovoj proizvodnji

Kako sami napraviti prirodni insekticid s nimovim uljem?

Za izradu 1%-tne otopine treba vam:

  • 1 l tople vode
  • par kapi deterdženta za pranje suđa (najbolje ekološkog)
  • 10 ml ulja nima

Sve skupa promiješate u prskalici i poprskajte napadnute biljke. Sredstvo potrošite istog dana, ne ostavljajte ga u prskalici. Dobro poprskajte lišće i s unutarnje strane, a možete i tlo oko biljke.

Ne očekujte čuda – ulje nima nije instant insekticid, što znači da nećete odmah nakon prskanja oko biljaka pronaći uginule nametnike. On djeluje kao sistemski insekticid na hormonalnoj razini i to kroz više dana.  


Tagovi

Nim Ulje Zdravo Ekološki Ljekovito Insekticid Recept


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]