Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 12.04.2019. 07:30

Zaštita i gnojidba presađenih kultura u plastenicima

Prije presađivanja rasada u plastenik poželjno je obaviti osnovnu zaštitu na bazi bakra. Radi sprječavanja polijeganja rasada uzgajanih kultura treba obaviti zalijevanje rasada fungicidima.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 2.072
  • 95
  • 0

Presađivanje krastavca u plastenike u završnoj je fazi, dok se početak presađivanja paprike i rajčice očekuje poslije prve dekade travnja. Ovisno od tipa i načina proizvodnje ove kulture u pojedinim plastenicima su već presađene, posebno kod proizvođača koji imaju suvremene plastenike, navodi savjetodavac Živko Šašić.

Prije presađivanja rasada u plastenik poželjno je obaviti osnovnu zaštitu na bazi bakra. Radi sprječavanja polijeganja rasada uzgajanih kultura treba obaviti zalijevanje rasada fungicidima na bazi: propamokarb hidroklorid ili propamokarb fosetil. Količine i koncentracije fungicida ovise od: faze razvoja presadnica, veličine čaša u kojima su, kao i starosti presadnica.

Kako spriječiti polijeganje rasada?

Nakon presađivanja biljnih kultura u plastenike obavlja se prvo navodnjavanje, a s prvim ili drugim navodnjavanjem poželjno je obaviti prihranu NPK gnojivima s naglašenim sadržajem fosfora, npp. formulacije 1:3:1 ili 1:4:1.

Za smanjenje stresnih situacija koriste se preparati kao što su: amino-kiseline, fitohormoni, morske alge i dr. Primjena ovih preparata može biti preko lista (folijarno) ili prilikom navodnjavanja (fertirigacija).

Kako pripremiti prirodne biostimulatore rasta?

Svi ovi preparati pomažu biljci da lakše podnese stresne uvjete koji nastaju tijekom vegetacije. Stresni uvjeti za biljke mogu biti: povišena ili smanjena temperatura zraka, povišena ili smanjena vlažnost zraka, višak ili nedostatak vode, smanjena količina svjetlosti i dr. Stimuliranje rasta i razvijanja korijena je jako bitno u prvim fazama razvoja biljke nakon presađivanja, zato što ako imamo jak i razvijen korijen možemo i očekivati dobar rast biljke, cvjetanje i zametanje plodova.

Pored svega navedenog obavezno je svakodnevno provjetravanje plastenika.

Zašto je važno provjetravanje plastenika?

U uvjetima prosječnih dnevnih temperatura (za svaki mjesec) provjetravanje se obavlja od kasnih jutarnjih sati do ranih popodnevnih, a u slučajevima kada je temperatura znatno manja od prosječnih, provjetravanje se izvodi jednom dnevno u intervalu koji je prilagođen vanjskoj temperaturi (pola sata, sat, sat i po i sl.).


Tagovi

Presađivanje povrća Zaštita Gnojidba Plastenička proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Druga strana kiše... Užas.. :(