• Bijelo povrće
  • 16.06.2020. 07:30

U svijetu traženo albino povrće – koje vrste su popularne?

Za bijeli luk srebrenac ste čuli, pa čak i bijeli patlidžan ili rotkvice. Ali, iznenadit će vas bijeli krastavac, zapravo stara sorta koja datira iz 1890. godine!

Foto: Flickr/Valleybrook Gardens
  • 253
  • 60
  • 0

Sve češće neobične namirnice postaju popularne, pogotovo one koje svojim lijepim bojama privlače pažnju. Međutim, kako piše agronovinite u posljednje vrijeme raste trend potražnje za bijelim, odnosno albino povrćem.

Bijeli patlidžan ne sadrži solanin i antocijanin

Među njima najdraži je bijeli patlidžan koji na sadrži solanin i zbog toga nema gorčinu karakterističnu za ovu biljku. Naime, on ima manje betakarotena, ali sadrži minerale i elemente u tragovima poput željeza, kalija, magnezija, kalcija, mangana i pektina. Bijeli patlidžan sadrži i vlakna, folnu kiselinu, vitamin C, K, B6 i B3.

Zbog svojih korisnih svojstava preporučuje se osobama oboljelim od dijabetesa. Dobro je pak znati da je ovo povrće lako pokvarljivo i da ga treba kuhati gotovo odmah nakon berbe. Još jedna zanimljiva činjenica o neobičnoj biljci je da bijela, za razliku od ljubičaste, ne sadrži antocijanin - koji pomaže ukloniti radionuklide iz tijela.

Koja je razlika između bijelog i ljubičastog patlidžana?

Bijele sorte patlidžana zahtijevaju posebnu mikroklimu i kvalitetu tla. Za razmnožavanje je bolje koristiti presadnice, čije je sjeme posijano početkom ožujka. U ovom će slučaju za sadnju na stalno mjesto biti spremne sredinom ili krajem svibnja, kada je temperatura tla oko 15°C. Za sadnju na otvorenom bolje je odabrati hibride otporne na hladnoću, a za staklenik je pogodna bilo koja sorta.

Albino krastavci otporniji na vrućinu

Na tržištu možemo naći i snježno bijeli krumpir, a od nedavno su vrlo popularni i bijeli krastavci. Njihova glavna prednost je što su otporniji na toplinu i mogu roditi do prvih mrazeva. Bijeli su svježi i hrskavi poput običnih, a osim za salate, koriste se i u raznim jelima. 

Krastavci iz presadnica duže plodonose i daju veći prinos

Širom svijeta ovu staru sortu koja datira čak iz 1890. godine pod imenom White Wonder, nazivaju i bijeli albino, dugi bijeli, krastavac albino i slično. Naime, oni daju obilne prinose, čak i kada su temperature iznadprosječne. Siju se na dubinu od 3 do 4 cm, a najbolje na dobro dreniranim i rastresitim tlima. Na otvoreno se presađuju kada prođe opasnost od mrazeva, a vegetacija traje oko 65 dana.

Bijeli luk ima kraći rok trajanja

Mnogi odabiru žuti ili ljubičasti zbog nježnijeg okusa, a na tržištu se može naći i bijeli luk, kod nas popularan kao srebrenac. Upravo se od njega priprema tipična francuska juha od luka, a njegove su prednosti u većem sadržaju spojeva željeza, vitamina i mineralnih soli. 

Luk srebrenac - sadnja i njega

Nedostaci su kraći rok trajanja u usporedbi sa žutim i ljubičastim, slaba otpornost na bolest, usporavanje rasta zbog temperaturnih promjena. Treba napomenuti i da je on brzo pokvarljiv i počinje gubiti svoja ljekovita svojstva čim dođe u kontakt sa zrakom. Njegovi agrotehnički zahtjevi su poput ostalih lukova i sije se na isti način.

Bijele rotkvice imaju nježniji okus

Bijele sorte rotkvica također dobivaju na popularnosti. Zbog blažeg okusa i manje ljutine, mnogi ih više preferiraju od običnih. Okrugla bijela (Raphanus sativus) rotkvica je nježna i sočna. Najbolje i najukusnije rastu na laganim tlima s puno humusa i puno sunčeve svjetlosti. Raste puno sporije na glinenim i teškim tlima, a ne vole svježe stajsko gnojivo. 

Rotkvice su šuplje, drvenaste, gorke - najčešći problemi uzgoja i kako ih riješiti?

Kao i sve sorte rotkvica, bijelima je potrebna obilna vlaga u tlu i zraku, inače ne mogu formirati korijenje. Siju se u rano proljeće, a dobro je podijeliti površinu u nekoliko dijelova, koje treba sijati u fazama svakih 10-15 dana kako bi imali dulji period za branje i konzumiranje.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Bijelo povrće Albino povrće Luk srebrenac Bijeli krastavci Bijeli krumpir Bijeli patlidžan White Wonder Bijele rotkvice


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne bi bilo zabune :) (iz grupe Povrtlar)