AgroKlub.com

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Povrćarstvo » Luk srebrenac - sadnja i njega

Luk srebrenac - sadnja i njega

Proizvodnja luka

Luk srebrenac - sadnja i njega

Datum: 05.09.2017. 15:00

Kategorija:

Povrćarstvo

Luk srebrenac se sadi od početka rujna do kraja listopada. Prinos je, uz potpunu agrotehniku, od 30 do 40 tona po hektaru.

Luk srebrenac je naziv dobio zbog bijelih, ovojnih listova lukovice. Ima blag i sladak okus. Sadi se od početka rujna do kraja listopada.

Sadnja luka srebrenca

Proizvodnja se najčešće izvodi iz lukovica. Zemljište bi trebalo biti plodno i okrenuto ka suncu. Osnovnu obradu je potrebno napraviti čim se skine prethodna kultura, uz istovremeno unošenje polovice potrebnih hranjiva.

"Sadnja se obavlja u četvororedne ili šestoredne trake sa međurednim razmakom u trakama do 20 cm i između traka do 40 cm. U redu je razmak od tri do 10 cm", kaže stručnjak Miloš Nikoletić.

Moguća je proizvodnja i u zaštićenom prostoru. Sjetvu treba napraviti polovicom rujna, a sljedeću rasađivanjem krajem listopada na udajljenost 18-20 cm i u redu 5 cm.

Njega luka srebrenca

Način i vrijeme primene gnojiva najbolje je primijeniti nakon što ste napravili agrokemijsku analizu zemljišta. Okvirno, za proizvodnju luka srebrenca treba unijeti:

  • 80-100 kg dušika (N) ,
  • 80-120 kg fosfora (P) i
  • 100-120 kg kalija (K).

Polovica se unosi pri osnovnoj obradi, a druga polovica prihranjivanjem. Ukoliko je potrebno, usjev se zalijeva, a zemljište se održava vlažnim. U proljeće se radi prihrana.

Ne može se dugo čuvati

Luk srebrenac kao zrela glavica stiže početkom lipnja. Može se čuvati u skladištima najviše jedan mjesec, a u hladnjačama može i duže. Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30 do 40 tona po hektaru.

Foto: ilovebutter / Flickr

Broj pregleda članka: 2364; Uspješnost članka: 208.2

Tagovi: Proizvodnja luka

Ključne riječi članka: luk, srebrenac, sadnja, i, njega, srebrenca, sadnja, luka srebrenca


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.