Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja luka
  • 05.09.2017. 15:00

Luk srebrenac - sadnja i njega

Luk srebrenac se sadi od početka rujna do kraja listopada. Prinos je, uz potpunu agrotehniku, od 30 do 40 tona po hektaru.

Foto: ilovebutter / Flickr
  • 14.580
  • 223
  • 0

Luk srebrenac je naziv dobio zbog bijelih, ovojnih listova lukovice. Ima blag i sladak okus. Sadi se od početka rujna do kraja listopada.

Sadnja luka srebrenca

Proizvodnja se najčešće izvodi iz lukovica. Zemljište bi trebalo biti plodno i okrenuto ka suncu. Osnovnu obradu je potrebno napraviti čim se skine prethodna kultura, uz istovremeno unošenje polovice potrebnih hranjiva.

"Sadnja se obavlja u četvororedne ili šestoredne trake sa međurednim razmakom u trakama do 20 cm i između traka do 40 cm. U redu je razmak od tri do 10 cm", kaže stručnjak Miloš Nikoletić.

Moguća je proizvodnja i u zaštićenom prostoru. Sjetvu treba napraviti polovicom rujna, a sljedeću rasađivanjem krajem listopada na udajljenost 18-20 cm i u redu 5 cm.

Njega luka srebrenca

Način i vrijeme primene gnojiva najbolje je primijeniti nakon što ste napravili agrokemijsku analizu zemljišta. Okvirno, za proizvodnju luka srebrenca treba unijeti:

  • 80-100 kg dušika (N) ,
  • 80-120 kg fosfora (P) i
  • 100-120 kg kalija (K).

Polovica se unosi pri osnovnoj obradi, a druga polovica prihranjivanjem. Ukoliko je potrebno, usjev se zalijeva, a zemljište se održava vlažnim. U proljeće se radi prihrana.

Ne može se dugo čuvati

Luk srebrenac kao zrela glavica stiže početkom lipnja. Može se čuvati u skladištima najviše jedan mjesec, a u hladnjačama može i duže. Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30 do 40 tona po hektaru.

Foto: ilovebutter / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]