Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rotkvica
  • 31.03.2020. 07:30

Rotkvice su šuplje, drvenaste, gorke - najčešći problemi uzgoja i kako ih riješiti?

Rotkvice su ponekad vrlo male ili šuplje te deformirane ili suhe, mogu često biti i gorke, previše vlaknaste ili imati vodenast okus. U nastavku pročitajte koji su sve problemi u njihovom uzgoju, radi čega nastaju i kako ih riješiti.

Foto: JumpStory
  • 1.361
  • 81
  • 0

Vrtlari vole uzgajati rotkvicu zbog ranog i brzog dozrijevanja te osvježavajućeg okusa. Ovo povrće jača imunološki sustav, pomaže kod smanjenja proljetnog umora i nedostatka vitamina. Rotkvicama do dozrijevanja u prosjeku treba 4 do 5 tjedana i vrlo su lagane za uzgoj. Međutim, ponekad su vrlo male ili šuplje te deformirane ili suhe. Zbog toga su često i gorke, previše vlaknaste ili mogu imati vodenast okus.

Koji su sve problemi u uzgoju rotkvice, radi čega nastaju i kako ih riješiti?

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Dodajte pijesak, kompost i prekopajte tlo između redova

Ukoliko malen rast nije karakterističan za posijanu sortu onda je razlog u nedostatku hraniva i vode tijekom uzgoja. Prilikom sjetve preporuča se u tlo dodati pijesak i kompost, žlicu amonijevog nitrata, superfosfat i kalijev sulfat po metru kvadratnom, navode agronovinite. Zalijevanje mora biti redovito. Ako je moguće, treba svakodnevno zalijevati, a nakon toga prekopati tlo između redova na dubinu od 3 do 5 cm, kako ne bi nastala kora i mogao strujati zrak do korijena.

Postoje sorte rotkvica s velikim plodovima, a takvih je više među kasnim sortama. Ukoliko su rotkvice pretjerano velike, a to nije tipično za posijanu sortu, najčešći razlog je pretjerana gnojidba i zalijevanje. Okus takvih neprirodnih rotkvi nije dobar.

Nahranite rotkvice prirodnim gnojivom

Ukoliko je tlo loše, povrće možete nahraniti i prirodnim gnojivom. Za njegovu pripremu potrebno je napuniti posudu s ¼ vode i preliti svježe ubrane biljke (gaveza, koprive ili sl.). Na jedan kilogram biljaka se stavi 10 litara vode i doda se suhi stajski gnoj. Posudu je potrebno prekriti uz svakodnevno miješanje. Nakon što je pripremljeno gnojivo prestalo fermentirati odnosno kada se više ne ispuštaju mjehurići, znači da je spremno za uporabu, a fermentacija traje obično 1 do 3 tjedna, ovisno o vanjskoj temperaturi. Rotkvice se zalijevaju oko korijena pripremljenim gnojivom razrjeđenim s vodom u omjeru 1:1.

Kako napraviti prirodna gnojiva

Rotkvice su šuplje

Ukoliko su rotkvice šuplje tj. u njima ima previše praznina ili su trule, vjerojatno niste odabrali dobro mjesto za njihov uzgoj. Prilikom dodavanja svježeg stajnjaka također treba biti oprezan, ne treba ga stavljati oko biljke i pretjerivati s dušičnim gnojivima.

Vrijeme je za sjetvu rotkvice: Velike doze dušika mogu uveliko smanjiti prinose

Prazninu i bilo koju drugu trulež u rotkvi također može uzrokovati prisutnost štetnika čija se jaja i ličinke hrane korijenom. Zato ne zaboravite na preventivne mjere - poštivanje agrotehnike uzgoja, okopavanje, gnojidbu i suzbijanje štetočina odgovarajućim sredstvima.

Gorki plodovi zbog nedostatka vlage i hladnog tla

Nedostatak vlage ili nepravilno zalijevanje glavni su uzrok problema s gorkim okusom. Ako je potrebno (npr. po suhom, vrućem vremenu), zalijevajte rotkvice svakodnevno. I ne zaboravite okopati tlo oko biljke kako se ne bi stvarala pokorica na gornjem sloju. Također redovito uklanjajte korov kako biste svojoj rotkvici dali dovoljno vlage.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Pretjerano gorak okus rotkvice nastaje zbog sadržaja senfova ulja u njima, a sadrži i erucičnu kiselinu, čiji je višak štetan za organizam. Gorčina korijena pojavljuje se u rotkvici koja nije na vrijem uklonjena iz vrta, u onoj koja je posijana u hladnom tlu ili je bila izložena hladnoći.

Loša struktura i deformacija

Ako rotkvica ima tvrdu, drvenastu teksturu ili je previše meka umjesto sočne i hrskave, riječ je o nedostataku vlage ili hraniva tijekom rasta. Vodenasta struktura rotkvice se događa zbog konstantnog viška vlage tijekom uzgoja. Do toga može doći i zbog dušičnih gnojiva ili hladnoće. Deformacija rotkvica karakteristična je uglavnom za one biljke koje se gustim uzgojem razvijaju na glinenom tlu. To ometa njihov pravilan razvoj. Da biste to izbjegli, posijte ju u pjeskovito tlo.  


Povezana biljna vrsta

Rotkvica

Rotkvica

Sinonim: - | Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s... Više [+]

Tagovi

Rotkvica Uzgoj rotkvice Rast rotkvice Gorak okus Loša struktura Deformacija rotkvice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.