Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 29.07.2020. 18:00
  • Alabama, SAD

Što savjetuje Guinnessov rekorder u uzgoju najviše rajčice?

Prije 35 godina Charles Wilber oborio je Guinnessov svjetski rekord sa svojom rajčicom koja je narasla preko 8 i pol metara i urodila s gotovo 200 kg plodova. Ovaj je povrtlar izdao knjigu sa savjetima o uzgoju rajčice. Što kaže?

Foto: Depositphotos/glebchik (ilustracija)
  • 836
  • 87
  • 0

Još 1985. godine Charles Wilber iz Alabame (SAD) postavio je Guinnessov svjetski rekord sa svojom biljkom rajčice visokom 853,44 cm koja je sadržavala preko 180 kilograma plodova, točnije 181,44 kg. Do sada nitko nije uspio oboriti ovaj rezultat, a njegova je jedna rajčica težila i do najverojatnih 1,13 kilograma.

Biljke koje je uzgajao ne samo da su bile ogromne visine već su bile i rodne, a samo četiri posađene godišnje su dale oko 635 kilograma sočnih plodova. Iako možda mislite da je neka od posađenih bila GMO, kako uobičajeno volimo komentirati, to u ovoj priči nije slučaj. Naime, njegove su rajčice bile iz 100%-tnog ekološkog uzgoja.

Koje tajne otkriva u svojoj knjizi?

Ovaj je uspješan povrtlar napisao knjigu "How to grow world record tomatoes" (u prijevodu Kako uzgojiti rajčicu svjetskog rekordera, op.a.) koja otkriva njegove tajne uzgoja, a returntonow prenosi neke od glavnih savjeta.

Važno je zakidati zaperke

Prvi savjet je zakidanje zaperaka, odnosno pinciranje. "Zaperci, ako im se dopusti da rastu, postaju prave stabljike koje će stvarati još više zaperaka na račun rasta postojećih, ali i plodova, a ako se zakidaju, ona će moći rasti u visinu“, napominje Wilber.

Koje su najčešće pogreške pri uzgoju rajčice?

"Ako je grana jaka, dopustite zapercima da rastu dok se ne pojavi grozd s plodovima, a onda odvajajte nove zaperke", savjetuje on. Piše i da zakidanjem pomoću pincete i prstiju, a ne rezanjem nožem ili škarama, rane bolje zacjeljuju te da ih je važno ukloniti prije nego što dostignu veličinu do 4 cm.

Visoki kavezi

Wilburg nije mogao pronaći dovoljno visok kavez (žičana konstrukcija) za uzgoj svojih biljaka pa je rješenje pronašao u slaganju jednog na drugoga. Kako grane rastu prema gore, on preporučuje da ih se lagano veže za okomite žice na vanjskoj strani konstrukcije i to radi lakšeg branja plodova.

"Biljka se može popeti na vrh i potom se spuštati prema dolje ili se drugi kavez postavi na prvi", objašnjava Wilber.

Gnojidba 

Koristio je preciznu mješavinu zelenog otpada od sijena, korova i trave zajedno s kuhinjskim ostacima i svježim stajskim gnojem. On preporučuje anaerobnu metodu kompostiranja, koristeći nepropusne posude jer one čuvaju 90% dušika u odnosu na aerobno kompostiranje koje čuva 60%.

Njegujte rajčicu kokošjim i gnojivima koje imate na gospodarstvu

U idealnom slučaju prekriveni kompost zagrijava se na suncu i dostiže temperaturu koja uništava većinu bolesti, ali i sjeme korova.

Pravila zalijevanja 

Ovom povrtlaru je važna čak i voda koja se koristi za zalijevanje. On preferira kišnicu ili onu iz ribnjaka, a kaže da većina ljudi podcjenjuje duljinu korijena rajčice koja se može horizontalno protezati nekoliko metara od biljke. Stoga je važno biljku zalijevati u širokom krugu.

Revni, a neiskusni: Napumpaju hladnu vodu u kantu s ružom i s visine poškrope - sve

Uz umjetna gnojiva Wilber je izbjegavao i sintetičke herbicide. U knjizi piše kako je korov držao pod kontrolom tako što je oko svojih biljaka stavljao malč od slame, a druga opcija mu je bilo neko nisko rastuće višegodišnje cvijeće poput djeteline.

Više informacija možete pronaći u njegovoj knjizi koja na Amazonu košta oko 100 kn.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Guinnessov rekord Charles Wilber Knjiga Savjeti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.