Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 07.07.2020. 18:00

Koje su najčešće pogreške pri uzgoju rajčice?

U uzgoju rajčice važno im je osigurati dosta sunca, dobro i pravilno ih zalijevati i to jednom do dva puta tjedno dobro natopiti tlo. Na što još treba obratiti pažnju, čitajte u nastavku.

Foto: Maja Celing Celić 
  • 8.882
  • 525
  • 1

U današnje vrijeme rajčicu možemo naći na policama trgovina tijekom cijele godine, ali ipak su nam najdraže sočne domaće, jer su dozrele na suncu. Koliko treba truda, vremena i strpljena do lijepih i ukusnih plodova, najbolje znaju povrćari i vrtlari koji se tijekom uzgoja često suočavaju s problemima koji mogu dovesti do slabih i loših prinosa.

Odabrati dobar položaj i presadnice bez pupova 

Loši uvjeti za uzgoj su čest problem. Kod sadnje ne treba zaboraviti da je rajčica toploljubiva kultura i da nedostatak sunčeve svjetlosti i(li) sjenovit položaj dovode do manjeg broja plodova. Ova biljka zahtijeva najmanje 6 sati izravne sunčeve svjetlosti i dobru cirkulaciju zraka. Pregusto posađene biljake dovode do slabije prozračnosti što omogućuje razvoj bolesti, a osim toga, u takvim se uvjetima natječu za hranjive tvari i vodu.

Kod sadnje presadnica uvijek vodite računa da ih sadite bez cvjetnih pupova ili cvjetova, a kako piše balconygardenweb, ako ih ima, uklonite ih jer će to pomoći ojačati korijen biljke.

Ponekad se zna dogoditi i da biljci opadaju cvjetovi, a neki od razloga su nedostatak svjetlosti, niske i visoke temperature, nepotpuna oplodnja, suh zrak, a važna je i pravilna gnojidba.

Zašto rajčici opadaju cvjetovi?

Naime, prekomjerna gnojidba, posebice s previše dušika je jedna od glavnih pogrešaka u uzgoju jer će tada biljka proizvesti više lišća i zelene mase, a manje cvjetova i plodova. Rajčica se najčešće gnoji s NPK gnojivom, a kako piše hiddenspringshomestead, dobra alternativa mu je pileći gnoj. Dakle, šalicu pilećeg gnoja treba pomiješati s 15 litara vode i s time zaliti tlo oko biljke. Također, dobro je oko stabljike dodati usitnjene ljuske jaja ili pripremiti čaj od njih što će im osigurati kalcij. 

Pripremite čaj od ljusaka jaja koji odlično djeluje na biljke

Ukoliko se javi vršna trulež plodova, to je najčešće znak nedostatka kalcija u tlu. Također, ponekad plodovi budu naborani i nepravilnog oblika, a razlog tome su hladne noći u vrijeme formiranja plodova.

Zašto pucaju plodovi i kako pravilno zalijevati rajčicu?

Do napuknutih plodova može doći kada korijen biljke ne dobiva ujednačene količine vode. Prevelika količina koja odjednom krene kroz stabljiku do ploda, može ga napuhati poput balona koji onda pukne. Stoga, umjesto svakodnevnog površinskog zalijevanja radije to obavite jednom ili dva puta tjedno tako da dobro natopite tlo oko biljaka.

Treba napomenuti da ih nikako ne treba zalijevati po lišću kako se ne bi stvorili uvjeti za gljivična oboljenja. Naravno, ako uzgajate rajčicu u posudama, ona zahtijeva češće zalijevanje.

Kako uzgajati rajčicu naopačke?

Vrtlari često zanemaruju malčiranje rajčice, ali to je vrlo dobra metoda jer se tako zadržava vlaga i smanjuje rizik od gljivičnih oboljenja. Nakon sadnje biljaka, oko njih se može dodati slama, tresetna mahovina, sjeckano lišće i slični materijali. 

Što se tiče bolesti, rajčicu možete zaštititi i sredstvima koja sami napravite. Za to vam mogu poslužiti mlijeko i(li) soda bikarbona, a recept pronađite ovdje.

Magnezijev sulfat: Kako i zašto koristiti gorku sol u povrćarstvu?

Također, za bolji rast jednom mjesečno rajčici možete dodati gorku sol. Kod primjene na biljke pomiješajte žlice te soli u 4 litre vode i primjenjujte jednom mjesečno. To će potaknuti njihov rast, spriječiti trulež plodova, ali i učiniti kožu rajčice crvenijom.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Uzgoj rajčice Pogreške u uzgoju rajčice Zalijevanje rajčice Malčiranje Soda bikarbona Mlijeko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije