Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 17.05.2020. 18:00

Zašto rajčici opadaju cvjetovi?

Biljke na loše uvjete reagiraju na različite načine, a jedan od njih je i opadanje cvjetova. Na našem KLUBu pitali ste zašto se to događa pa Vam donosimo neke od mogućih razloga.

Foto: JumpStory
  • 7.187
  • 316
  • 0

Za uspješan rast i razvoj rajčice neophodno joj je osigurati povoljne uvjete kako bi se fiziološki procesi u biljci pravilno odvijali, što je od velike važnosti za stvaranje prinosa.

Najznačajniji su svjetlost, toplina i vlaga čiji se nedostatak kao i prevelike količine mogu negativno odraziti na razvoj biljaka. Biljke tada reagiraju na različite načine, a jedan od njih je i opadanje cvjetova s kojima se proizvođači često susreću. Tako ste nas ovih dana na KLUBu pitali zašto se to događa.

Donosimo neke od mogućih razloga.

Nedostatak svjetlosti, niske temperature i oplodnja

Rajčica je biljka koja voli toplinu i sunce te za cvjetanje kao i plodonošenje zahtjeva 6 do 8 sati dnevno sunca. Stoga, za njenu sadnju odaberite mjesto u vrtu sa što više sunčeve svjetlosti.

U periodu cvatnje niske temperature mogu uzrokovati lošiju ili nepotpunu oplodnju uslijed čega mogu otpadati cvjetovi ili se kasnije mogu javiti šupljikavi plodovi s komorama koje su neispunjene želatinoznom pulpom i s vrlo malo sjemena. Također, niske temperature su krivci za lošiju obojenost plodova crvenom bojom jer se crveni pigment ne stvara na temperaturama ispod 16°C.

Probleme stvaraju i noćne temperature ispod 10°C  jer može doći do loše oplodnje. Ako postoje velike temperaturne oscilacije pa su, primjerice, noćne temperature ispod 10°C, a dnevne iznad 30°C onda je opadanje još izraženije, navodi counties.agrilife.org

Visoke temperature, nedostatak vlage i suh zrak

Iako je rajčica biljka toplijih krajeva i dobro podnosi vrućine, i one mogu negativno utjecati na cvjetove, pogotovo ako su povezane i s nedostatkom vlage u tlu.  Naime, one sprječavaju zametanje plodova i često su uzrok opadanja. Najbolje i optimalne temperature za rajčicu su od 20 do 25°C.

Razlog može biti i suh zrak i nedostatak vlage. Stabljike na kojima se nalaze cvjetovi postaju žuti i puknu na zglobu, iznad cvijeta, kao u slučaju našeg čitatelja. Zato je važno pravilno zalijevanje prilikom čega treba paziti da voda ne bude prehladna što također biljci može stvoriti stres. Treba napomenuti i da je biljke najbolje zalijevati uz korijen, a vlagu dodatno možete zadržati malčiranjem.

Važna je pravilna gnojidba

I prekomjerna gnojidba dušikom može dovesti do ove pojave jer ona utječe na rast stabljika i lišća na štetu cvijeća i plodova. Takve biljke možete prepoznati po tanjim i izduženim stabljikama. Također, uzrok može biti i nedostatak hraniva, jer tada biljka u samoobrani odbacuje cvijet, a kako bi sačuvala hranjive tvari za čitavu biljku.

Nepravilnim zalijevanjem šokirate povrće

Čest je razlog i previše fosfora kako bi se pospješilo cvjetanje, a time se može izazvati kontra efekt. Stoga je umjerenost vrlo važna kada su u pitanju hranjivi elementi.

Dakle, jedino na što možete utjecati je smanjiti stres biljke pravilnom prihranom te ju redovno i pravilno zalijevati. Na temperaturu možete eventualno utjecati tako što ćete zasjeniti gredicu rajčice. Često i vjetar stvara probleme pa kod pojave jakih vjetrova možete zaštiti biljke, a važno je ih je čuvati i od štetnika i bolesti. Također, uzgajate sorte prilagođene svojoj klimi. 


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Uzgoj rajčice Opadanje cvjetova rajčice Cvatnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]