Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magnezijev sulfat
  • 24.05.2020. 18:00

Magnezijev sulfat: Kako i zašto koristiti gorku sol u povrćarstvu?

Gorka sol je bogata magnezijem i sumporom, a ti su elementi važni za vitalnost biljke, utječu na njen rast, ali i prinos. Primjenjuje se isključivo kod nedostatka navedenih elemenata, a u nastavku saznajte kako, kada, u kojim količinama i kod kojih biljaka se primjenjuje.

Foto: Depositphotos/vvoennyy
  • 20.328
  • 546
  • 0

Epsom ili gorka sol je vrtlarima diljem svijeta poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka. Naime, ona je zapravo hidratizirani magnezijev sulfat koji je zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila u biljkama zahvaljujući kojemu one imaju zelenu boju, a i dobro je topiva u vodi što olakšava njenu primjenu.

Prepoznajte nedostatak magnezija i sumpora

Gorka sol sadrži magnezij i sumpor, a poznato je da su ti elementi važni za vitalnost biljke i utječu na njen rast, ali i prinos. Nedostatak magnezija kod biljaka možete primijetiti po blijeđenju listova pri čemu lisne žile ostaju zelene, a kod manjka sumpora dolazi do njihova žućenja. Biljke koje imaju dovoljno ovih hranjivih elementa budu tamnije boje, bolje rastu, cvjetaju i u konačnici imaju i više plodova.

Kod primijene gorke soli treba biti oprezan. Dakle, ne primjenjujte ju prije nego što ustanovite da vašoj biljci nedostaje magnezija ili sumpora. Važno je naglasiti da ovaj spoj ne sadrži druge hranjive elemente poput dušika, fosfora ili kalija pa ju nemojte koristiti u slučaju njihova nedostatka. 

Kako, kada i koliko često prijemijenjivati gorku sol na krastavcima?

Kako piše balconygardenweb, magnezijev sulfat poboljšava prinos i utječe na kvalitetu plodova krastavaca. Kod uzgoja ovog povrća u posudama, loncima i sl. preporuča se primjenjivati ju svakih 4 do 5 tjedana, a kod uzgoja na otvorenom svakih 4 do 6 tjedana, ali naravno, uz praćenje nedostatka magnezija i sumpora.

U posudu sipajte 4 litre vode i u nju dodajte žlicu gorke soli. Sve dobro izmiješajte dok se potpuno ne otopi. Kasnije primijenite ovu otopinu tako što ćete njome zaliti biljke pazeći na ranije navedeno vrijeme primjene. Kod folijarne primjene sve gore navedene sastojke pomiješajte i sipajte u bocu s raspršivačem i jednom mjesečno prskajte krastavce.

Možete i izravno sipati 2 žlice oko korijena biljaka sredinom sezone, ali pazite pri tome da sol ne dodiruje i ne spali biljku.

Primjena na rajčici

Prilikom sadnje presadnica rajčica dobro je na dno rupe staviti malo gorke soli i zatim ju prekriti slojem tla. Nakon što je prekrivena, posadite biljku pazeći da ju korijenje ne dodiruje izravno, savjetuju

Kod primjene na biljke pomiješajte žlice u 4 litre vode i primjenjujte jednom mjesečno. To će potaknuti njihov rast, spriječiti trulež plodova, ali i učiniti kožu rajčice crvenijom.

Vršna trulež plodova paprike i rajčice – što učiniti kako biste ju spriječili?

Osim na rajčici i krastavcima, gorka sol se može primjenjivati na paprikama, ružama i papratima, pogotovo ako biljke rastu na pjeskovitom ili kiselom tlu.

Napomena: Kod ovakvih pripravaka najbolje je prvo testirati manji dio biljke kako ne bi nanijeli više štete nego koristi. Važno je i poznavati sastav tla prije upotrebe bilo kojeg gnojiva jer višak hranjivih tvari u tlu može poremetiti njegovu nutritivnu ravnotežu. 


Tagovi

Gorka sol Epsom sol Magnezijev sulfat Magnezij Sumpor Nedostatak hraniva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]