• Zaštita krumpira
  • 23.08.2016. 07:30

Spriječite prijelaz bolesti krumpira

U usjevima merkantilnog krumpira koji su u fazi tehnološke zrelosti, a gdje su na nadzemnom dijelu biljke vidljivi simptomi zaraze plamenjačom provesti zaštitu.

Foto: blinow
  • 1.673
  • 83
  • 0

Usjevi merkantilnog krumpira koji su u fazi tehnološke zrelosti, a gdje su na nadzemnom dijelu biljke vidljivi simptomi zaraze plamenjačom (Phytophtora infestans), radi sprečavanja prijelaza bolesti sa nadzemnog dijela biljke na gomolje te radi olakšane berbe krumpira, uništavanje nadzemnog dijela biljke (cime) može se provesti primjenom herbicida - desikanata.

Za desikacije se mogu koristiti sredstva na osnovi aktivne tvari dikvata:

Koriste se u dozi 4-5 l/ha. Djelatna tvar se vrlo brzo apsorbira u zelene dijelove biljke pa ga kiša već pola sata nakon primjene ne može isprati. Utrošiti 200-500 l vode po hektru. Veći utrošak vode primjenjuje se kod gustog sklopa. Karenca je 10 (14) dana, ističe dr.sc. Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe.

Prilikom primjene navedenih herbicida strogo se pridržavati preporuka proizvođača.

Tri dana nakon primjene ne smije se ulaziti u tretirano polje. Krajnji rok djelovanja herbicida vidljiv je u razdoblju od četiri do sedam dana nakon primjene. Desikacija se ne smije obavljati ako je tlo izrazito suho tj. kada je kod krumpira došlo do gubitka turgora, jer može doći do oštećenja gomolja. Ne smije se dodavati okvašivač.

Na srednje teškim, teškim i organskim tlima sredstvo se smije primjenjivati samo ako je palo 13 mm kiše ili je primijenjena ekvivalentna količina vode putem navodnjavanja tijekom prethodnih pet dana te ako je zemlja oko gomolja vlažna.

Desikante primijeniti za mirna vremena, jer su zabilježene velike štete od zanošenja sredstva vjetrom (drift) na netretirane parcele.

Foto: blinow61/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Pročitaj više »

Izvori

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba


Tagovi

Krumpir Zaštita Plamenjača Desikacija Karenca

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #kukuruz

Koliko znaš o kukuruzu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…

Pročitaj cijelu bilješku