Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od mraza
  • 12.10.2020. 07:30

Protiv mraza u vrtu vodom, malčem, plastičnim tunelom ili agrotekstilom

Postoji nekoliko načina kako zaštititi povrće kojemu želite produžiti vijek trajanja ove zime, možda kakvoj kasnije posađenoj paprici, rajčici, tikvici ili ono koje ste tek posijali, poput salate, rotkve i sl. 

Foto: Depositphotos/Dutchlight
  • 1.074
  • 53
  • 0

Jesen donosi brojne sezonske radove, a jedan od važnijih je zaštita vrta od mraza

Ova radnja je jako važna jer ako mraz uhvati usjeve, stvara kristale leda koji u stanicama biljaka zaustavljaju kretanje esencijalnih tekućina u tkivo. Također mogu oštetiti staničnu stijenku i uzrokovati daljnju deformaciju biljke. 

Postoji nekoliko načina kako zaštititi povrće kojemu želite produžiti vijek trajanja ove zime, možda kakvoj kasnije posađenoj paprici, rajčici, tikvici, mahunama ili onome koje ste tek posijali, poput salate, rotkve i sl. 

Radovi u listopadu: Jesen je vrijeme berbe, obrade tla, sjetve i kompostiranja

Naime, povrće je najosjetljivije, kao i žitarice, u fazi nicanja, odnosno pojave klice.

Zalijte biljke prije nego što izađe Sunce 

Sigurno već znate da voda može djelovati i kao izolator. Ako biljku dobro zalijemo i tlo ostane vlažno, toplina odlazi prema gore i tako štiti biljku. 

Modern farmer savjetuje zalijevanje povrća prije pada temperature u noćnim satima, ali isto tako upozorava da ga ne smijete natopiti. Ako prognoza pokaže da bi mraza moglo biti prije izlaska Sunca, to jutro također možete lagano zaliti biljku što će pomoći da se aklimatizira na promjenu temperature. 

Ako ono izlazi, a biljka još uvijek ima mraza na sebi, njezine se stanice neće prilagoditi tako brzo i uzrokovat će pucanje. 

Pokrovna zvona

Ako trebate zaštiti samo nekoliko biljaka, onda su najbolje rješenje za to pokrovna zvona koja će djelovati poput minijaturnih staklenika jer će zagrijavati tlo i zadržavati jednoliku temperaturu.

Kod biljaka osjetljivijih na mraz, mladice koje niču mogu se zaštititi i prozirnim plastičnim kanisterima ili većim bocama. 

Kako sami možete napraviti plastenik?

Moguće je kupiti i posebno oblikovana plastična zvona. Trajniju pokrovnu zaštitu osiguravaju stakleni pokrovi, polietilenske ploče, polutuneli ili hladna klijališta.

Što deblji sloj malča

Materijali koji se mogu koristiti za malčiranje mogu biti različiti. Od organskog mogu se koristiti slama, iglice bora, otpalo lišće, grane zimzelenog drveća. Slama je dobar izolator zato što šupljine stabljika sadrže zrak. Važno je napomenuti da, kada se ona postavlja, mora se pripaziti da malč ne sadrži sjemenke korova.

Preporučuje se što deblji sloj, između 15 do 25 cm. Grane zimzelenog drveća također predstavljaju odličan zimski malč. One se ne zbijaju i pomažu sakupiti i držati snijeg (najbolji prirodni izolator) na mjestu. Također se mogu postaviti na vrh slamnatog kako on ne bi odletio pod naletima vjetra.

Plastični tunel

Uzgoj povrća u plastičnom tunelu popularno je rješenje za kućne vrtove. 

Prije postavljanja plastičnih cijevi potrebno je čekićem u zemlju zabiti šipke čiji je promjer nešto manji. Na njih se tada natakne savitljiva cijev, a njezin drugi kraj nabode na drugu šipku. Razmak između njih ovisi o širini gredice koju prekrivamo. Lukovi se međusobno povežu špagom ili žicom da bi se konstrukcija bolje učvrstila.

Zatim se prekriju plastičnom folijom koja mora biti dovoljno široka da bi se s obje strane gredice mogla ukopati u zemlju. Učvrstiti se može različitim materijalima - kamenjem, ciglom ili vrećicama pijeska.

Agrotekstil

Agrotekstil je materijal sastavljen od tankih polipropilenskih vlakana, a njegova struktura omogućava optimalnu propusnost za vodu, svjetlo i zrak.

Polaže se preko biljaka na otvorenim poljima, odnosno zatvorenim površinama, što ubrzava njihov rast, štiti od mraza, niskih temperatura i insekata. Zemljište se ispod njega u toku dana zagrijava, a noću sporije hladi, što bitno smanjuje temperaturna kolebanja. 

I on se može postaviti na prethodno postavljene plastične cijevi. 

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Biljke kao što su kelj, radič, brokula, salata dobro će podnijeti zimske uvjete, posebice temperature ispod nule sve dok su zaštićene od naleta hladnog vjetra i mraza. Zapravo, neke povrtnice poput kelja ili raštike odlično ga podnose, a čak su i ukusnije nakon prvog mraza. 


Tagovi

Mraz Vrt Zaštita Voda Malč Agrotekstil Plastični tunel Pokrovna zvona


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024