Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik uz kuću
  • 23.01.2020. 16:30

Kako sami možete napraviti plastenik?

Plastenik, manji ili veći možete kupiti, ali i napraviti. Ako ga pravite sami, uz pomoć prijatelja, može koštati jeftinije. Osim izbora mjesta na kojem ćete ga postaviti, obratite pažnju i na izbor konstrukcije (metalne ili plastične) i debljinu folije.

Foto: Depositphotos/Mawer79
  • 8.299
  • 346
  • 0

Posljednjih godina uzgoja povrća u plastenicima uzelo je velikog maha jer su njegove prednosti višestruke. Moguće su tri-četiri berbe na istom zemljišnom prostoru tijekom godine, kao i dvostruko-trostruko veći prinosi nego na otvorenom prostoru. Također, ranijim sazrijevanjem plodova u plasteničkoj proizvodnji postižu se veće cijene.

Prije nabave potrebnog materijala za gradnju morate se odlučiti za veličinu plastenika. Po veličini i obliku plastenici se dijele na: niske, srednje i visoke. Niski su visine oko pola metra i služe za proizvodnju presadnica. Srednji ili poluvisoki su oko jedan metar visine, široki dva-tri metra, a dugački 20 metara. Visoki plastenički tuneli (od dva do tri i pol metra), široki su od 4,5 do 7,5 metara, a dugački prema prostornoj mogućnosti i potrebama od 20 do 100 metara.

Priprema plastenika za sljedeću proizvodnu sezonu

Savijanje konstrukcije (cijevi u lukove)

Cijevi možete saviti u lukove tako da im krajevi budu udaljeni pet metara. Lukovi se postavljaju na svakih 1,5 metra. Za plastenik (tunel) dug 30 metara, potrebno je 20 lukova. Da bi se povećala zapremina tunela i omogućili lakši radovi, bolje korištenje prostora i sunčeve energije, lukovi se "nasađuju" na drvene stupiće ukopane u zemlju najmanje pola metra. Čelo stupića se izbuši bušilicom i u tu rupu zavuče kraj cijevi. Vrh stupa se stegne debljom željeznom žicom ili specijalno napravljenom metalnom karikom, kako bi se spriječilo pucanje drveta.

Cijevi i stupići mogu se spajati i na drugi način: u njih se mogu izbušiti rupe široke 12 i duboke 10 centimetara, onda zavući komad željezne šipke dužine 15-20 centimetara, na čiji se gornji kraj navlači cijev.

Za pokrivanje tunela izgrađenih od cijevi dugih šest metara, potrebna je folija širine osam metara. Stupići koji imaju duže lukove trebaju biti iznad površine zemlje 60-70 centimetara, tako da ostaje 30 cm folije za zatrpavanje zemljom sa strane. Ako su cijevi duge osam metara, onda je za pokrivanje takvog tunela potrebna folija širine deset metara.

Sastavljanje (varenje) folija manjih dimenzija

Folija mora biti određene debljine i dobro propuštati sunčevu svjetlost. Najčešće se koriste folije debljine od 0,10 do 0,20 milimetara. Period trajanja folije je od jedne do dvije godine, ovisno o kvaliteti.

"U nedostatku folija potrebnih širina, dvije-tri trake se mogu sastaviti vrelom peglom. Dvije trube folije stave se jedna pored druge iza stola na kome će se "peglati" rubovi. Ravnalom i olovkom izvuče se linija udaljena pet centimetara od ruba stola. "Varenje" obavljaju tri osobe. Jedan odmotava, drugi zateže folije na drugom kraju stola, a treći postavlja traku čvršćeg papira iznad folije, provjerava zategnutost folija i preklapanje do označene linije i vrelom peglom pritiska po papiru iznad folije, vodeći računa da peglom ne izgori foliju," objašnjava dr Ivo Đinović.

Kasnije se zavarene folije polako odljepljuju od stola, jer je plastika topla i mekša, pa se lako može pokidati. Važno je da gornja ivica bude stopljena sa masom, tako da površina bude glatka, bez "džepova". Daljnji postupak varenja sastoji se u micanju folija naprijed i sljepljivanju čitavom dužinom.

Što učiniti na plasteniku u slučaju jakog vjetra

Završna postavka sklopljenih dijelova

Prije nego što se folija postavi, naprave se vrata i zatvori čelo plastenika, kako bi se spriječilo da vjetar podigne foliju. Folija smotana na već opisani način se donese na vrh konstrukcije, zategne po dužini koliko je to moguće i krajevi spuste niz obje strane do zemlje. Odmah se pristupa zatezanju, uspravljanju i vezivanju izvana konopcem, na nekoliko mjesta, kako bi se spriječilo nadimanje i kidanje.

"Poslije svega na red dolazi jedna od najvažnijih radnih operacija u ovom poslu - zatvaranje čela. Folija mora stršati preko prednjih lukova da bi se mogla za njih fiksirati rasječenim plastičnim prstenovima. Dužina folije mora biti tri-četiri metra duža sa obje strane, jer će se njome zatvarati. Jedan dio će biti isječen za izgradnju vrata, a drugi će zatvarati šupljine između lukova, vrata i površine zemljišta“, naglašava dr Đinović.

Kada je plastenik postavljen, pristupa se pripremi zemljišta za sjetvu i rasađivanje povrća ili jagodastog voća, jer se prilikom izgradnje zemlja ugazi i sabije.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Plastenici Poljoprivreda Uzgoj povrća Uzgoj voća Ivo Đinović Kako


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lokaciju ne otkrivam (još), ali želim da znate kako negdje postoji ovakav komadić raja.. :)