Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 06.12.2019. 07:30

Što učiniti na plasteniku u slučaju jakog vjetra

Borba protiv štete koju može nanijeti jak vjetar počinje najprije od odabira pravilne lokacije za postavljanje plastenika. Nastavlja se upotrebom odgovarajućeg repromaterijala, a u krajnjoj nuždi i ciljanim rezanjem folije plastenika.

Foto: Pixabay/Gab_riel_P
  • 3.607
  • 154
  • 0

Utjecaj elementarnih nepogoda na plasteničku proizvodnju je u posljednje vrijeme višestruk. Pritom se najčešće izdvaja destruktivan utjecaj jakih vjetrova koji može biti poguban za plasteničku proizvodnju. U nastavku pročitajte koje sve parametre morate uzeti u obzir kako bi ovakva proizvodnja bila sigurna.

Orijentacija plastenika u prostoru

Prvi i ujedno vrlo često presudni korak prilikom kupovine i postavke plastenika je svakako njegova orijentacija u prostoru, odnosno mjesto postavke plastenika. Prilikom postavke istoga vrlo bitno je razmotriti nekoliko parametara koji definiraju njegovu postojanost na određenom prostoru. 

Bitno je najprije obratiti pažnju na strukturu zemljišta na kojem se plastenik postavlja. Ovisno od strukture zemljišta i prisutnosti određenih zemljišnih frakcija određuje se i dubina postavke plastenika. Bez obzira radi li se o šipskom ili betonskom ankeriranju plastenika na strukturu zemljišta je vrlo bitno obratiti pažnju.

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Snimanje pravca udara najjačih vjetrova je sljedeća bitna stvar. Naime, ako je područje pogodno jakim vjetrovima potrebno je plastenik pozicionirati k pravcu najjačih vjetrova tako da čeona strana plastenika bude izložena jačim vjetrovima.

Koristiti prirodne barijere

Prilikom postavke plastenika vrlo bitno je obratiti pažnju na postojanost prirodnih barijera u prostoru. Ovakvi objekti mogu biti idealna vjetrozaštitna zona za plasteničku proizvodnju. 

Vrlo važno je u obzir uzeti postojanje polupropusnih barijera kroz koje zrak prolazi. Ovakav oblik barijera bira se jer ne stvara vrtlog zraka iza barijera kakav se može očekivati kod nepropusnih barijera. Polupropusne barijere moraju biti dovoljno udaljene od plastenika kako ne bi stvarale sjenu na plasteniku.

Idealne polupropusne barijere su zelena ograda, drvoredi, ali i zelena mreža za zasjenjivanje postavljena pored plastenika. Ovakav vid barijera potreban je kako bi se najjači vjetrovi reducirali, odnosno kako bi prvi jači udar vjetra bio disperziran, i ne bi ostavio štete na foliji i konstrukciji plastenika.

Remenje kao idealna prepreka oštećenju plastenika

Ako je pak zbog svih elementarnih uvjeta neophodno plastenik postaviti na poziciji na kojoj je izložen jakim udarima vjetra, u zaštiti istoga potrebno je koristiti remene, odnosno španere za plastenik. 

Olujno nevrijeme trgalo plastenike, dijelovi letjeli zrakom

Navedeni repromaterijal može biti izgrađen od različitih materijala. Međutim, najučinkovitiji je ako se izrađuje od ojačane PVC folije koja će imati amortizaciju prilikom vjetrovitih uvjeta i neće trgati foliju. Također, vrlo bitna stvar je i način postavke remena (kaiševa) koji moraju biti ankerirani duboko u zemljište i postavljeni unakrsno kako bi osigurali bolju zaštitu plastenicima. Prilikom postavke istih važno je odrediti razinu zatezanja remenja kako bi se spriječilo njihovo urezivanje u foliju i eventualno njeno kidanje.

Izrezati foliju tijekom jakih vjetrova

Često se događa da zbog jakih elementarnih nepogoda, udari vjetra kompletnu konstrukciju dislociraju iz zemljišta skupa s folijom. Međutim, to i nije veliki problem ako ne dođe do savijanja konstrukcije što se nerijetko i događa. U većini slučajeva nakon nanesene štete konstrukcija je u potpunosti uništena i neupotrebljiva.

Sprječavanje gore navedenog stanja najbolje se rješava izrezivanjem odnosno rezanjem folije plastenika prilikom udara najjačih vjetrova - da bi se očuvala postojanost konstrukcije plastenika koja je cjenovno vrijednija od folije. To se čini tako što se napravi blagi rez na foliji iznad bočnih otvora i odstrani krovni dio folije. Na taj način konstrukcija neće biti vezana za foliju i neće biti izložena jakom udaru vjetra.

Navedenu radnju je potrebno pažljivo obavljati, pogotovo kada se u plasteniku nalaze biljke koje su vezivane vertikalno i koje su većeg porasta.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Elementarne nepogode Orijentacija plastenika Sigurnosni remeni Postavljanje plastenika


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, s orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.