Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtlarski radovi
  • 05.10.2020. 18:00

Radovi u listopadu: Jesen je vrijeme berbe, obrade tla, sjetve i kompostiranja

Prije mraza dobro je obaviti sve berbe koje su preostale kako ne bi uništio plodove. Ako na gredicama i ostane povrća, možete ga zaštititi agrotekstilom. Mraz će pak, dobro doći bundevama i raštiki jer nakon što ih "ofuri", imaju slatkastiji i ukusniji okus. 

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 1.571
  • 131
  • 0

Dok prikupljamo posljednje plodove tikvica, rajčica ili paprike koji još nekako uspijevaju dozreti na listopadskom suncu i uživamo u pogledu na jesensko cvijeće, svjesni smo da se bliži kraj sezone. Međutim, to ne znači da je i kraj radovima u vrtu, voćnjaku i okućnici, ali oni uvelike ovise o vremenskim prilikama. 

U listopadu su temperaturne oscilacije velike. Po danu nas grije i više od 25°C dok su noći i jutra hladna, a postoji i opasnost od mraza. Važno je pratiti vremensku prognozu pa ako je najavljen, svakako unesite balkonsko te cvijeće na otvorenom, na neko toplije mjesto kako bi preživjelo zimu. 

Također, prije smrzavanja iz tla treba izvaditi i osjetljive lukovice cvijeća kao što su frezije i dalije pa ih u proljeće opet posaditi. Nakon vađenja ih očistite od zemlje, par dana prosušite na sjenovitom mjestu. Spremite ih u papirnatu vrećicu te odložite na hladnom i tamnom mjestu bez mogućnosti smrzavanja, a najbolje u podrum. Na što obratiti pažnju prilikom njihove sadnje pročitajte ovdje

U jesen možete i saditi lukovice određenog cvijeća, kao što su ljiljani

Povrće zaštitite agrotekstilom

Prije mraza dobro je obaviti sve berbe koje su preostale kako ne bi uništio plodove. Ako na gredicama i ostane povrća, možete ga zaštititi agrotekstilom. Mraz će pak, dobro doći bundevama i raštiki jer nakon što ih "ofuri", imaju slatkastiji i ukusniji okus. 

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Važno je pobrati mahunarke, tikvice, paprike i rajčice. U slučaju da vam je ostalo nedozrelih rajčica, od nje možete napraviti slatka ili slana jela

Prije mraza bere se i kupus, a od njega pravi tradicionalna zimnica. Ukiselite ga za izvor vitamina tijekom hladnijih dana koji su pred nama. Za to vam nije potrebno bure niti puno prostora. Nekoliko tegli i polica u smočnici bit će dovoljni. 

Ne zaboravite povaditi kolce koji su služili kao potpornji rajčicama, grašku i drugom. Očistite ih od zemlje žičanom četkom i ostavite da se prosuše. Najbolje ih je spremiti na hladno mjesto gdje će niske temperature preko zime uništiti sve patogene. 

Kompostirajte

Ako još nemate kompostište, pravo je vrijeme da ga napravite. Postavite ga u manji dio vrta, a dovoljne će vam biti i obične daske. Jesen je prava tvornica kada je u pitanju dobar materijal za kompost, pa u njega stavite biljne ostatke nakon čišćenja vrta, otpalo lišće, trulo voće (koje nije bolesno), organski otpad iz kuhinje i slično. 

Kako i što kompostirati?

To će biti odlična hrana za vaše biljke u proljeće. Jedino što trebate je povremeno ga promiješati.

Postoji li alternativa štihanju?

Biljke postupno iscrpljuju tlo, stoga je nakon njihove vegetacije idealno vrijeme za prihranu. No, prije toga je potrebno obraditi zemlju štihanjem zato što ju kiše i snijeg tijekom jeseni i zime dodatno nabijaju. Tvrda zemlja neprikladna je za sadnju, a preštihanu nije potrebno posebno usitnjavati jer će ju smrzavanje razrahliti. No, isto tako zemlju možete malčirati te tada nije potrebna obrada. 

Kada je riječ o obogaćivanju tla, kompostiranje je jedan od glavnih načina. Humus dobiven na ovaj način se stavlja na vrtne gredice koje se potom malčiraju, odnosno prekrivaju slamom ili sijenom koje će zimi štititi tlo, a na proljeće će zemlja biti spremna sa sjetvu.

Naravno, prije obrade tlo možete pognojiti i stajskim ili kakvom drugom vrstom gnojiva. 

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Tlo koje nije malčirano u proljeće će biti potrebno još jednom lagano prekopati i poravnati.

Stignete još i sijati i saditi

Vrijeme je sadnje jesenskog češnjaka i luka. Početak listopada idealan je i za sjetvu i sadnju kupusnjača, raznih salata, mrkve, korijandra i repe. Glavice kasnog kupusa dugo mogu ostati na njivi bez smrzavanja. Kelj i raštika se mogu brati tijekom cijele zime.

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Zima je nezamisliva bez salate, pa nemojte propustiti uzgajati rikolu, matovilac, sorte zimske zelene salate, endiviju i slično. Također može se sijati špinat i blitva, ali pri odabiru sorte pazite da ne posijete onu ljetnu.

Jesen je idealna i za sadnju grmlja, drveća i trajnica. Ako ste planirali posaditi bobičasto voće, pravi je trenutak za to. Vegetacija je pri kraju, a još je dovoljno toplo i zemlja je rahla.


Tagovi

Listopad Vrt Radovi u vrtu Kalendar radova Sjetva Priprema tla Kompostiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]