Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseljenje kupusa
  • 02.10.2019. 15:00

Kiseli kupus u tegli - priprema i čuvanje

Za one koji su ljubitelji domaćeg kiselog kupusa, bez konzervansa i dodataka, za nekoliko većih tegli uvijek se nađe mjesta na polici smočnice.

Foto: Depositphotos/Szakaly
  • 26.187
  • 332
  • 0

Nije jednostavno kiseliti kupus kada živiš u stanu, kada nemaš gdje staviti bure ili plastičnu kantu. No, za one koji su ljubitelji domaćeg kiselog kupusa, bez konzervansa i dodataka, za nekoliko većih tegli uvijek se nađe mjesta na polici smočnice. 

Za jednu teglu od 1,5 litre potrebna vam je: 

  • srednja glavica kupusa, oko 1,5 kg
  • 1,5 žlica soli
  • začini po želji (kim, lovor, kadulja, biber)
  • par zrna kukuruza za žutu boju kupusa

Tegle dobro operite i osušite na zraku ili sterilizirajte u pećnici na 100°C. Glavici kupusa maknite vanjske listove i eventualna oštećenja. Operite ju i raščetvorite. 

Kupus možete izribati na ribež ili narezati na trake (na deblje ili tanje, ovisno o želji). Kupus prebacite u veću posudu, posolite ga, dobro izgnječite, dodajte začine i promiješate. 

Ovako izmiješani kupus prebacite u teglu, dobro pritisnite šakom i dodajte tekućinu koja je ostala u posudi u kojoj ste ga miješali sa soli i začinima. U manju teglu (koja mora proći kroz otvor veće) stavite kamenje, klikere ili nešto teško kako bi pritisnuli kupus koji sve vrijeme mora biti pod tečnosti

Prekrijte otvor tegle tkaninom i zavežite konopcem ili gumicom. Važno je da kupus ima zraka, ali i da spriječite upadanje mušica ili trunja. 

Ukiselite povrće na prirodan način

Prvih 24 sata nekoliko puta pritišćite manju teglicu kako bi kupus ispustio tekućinu (rasol). U slučaju da u roku 24 sata ne bude dovoljno tekućine da prekrije kupus, u šalici vode promiješajte žličicu soli i dodajte onoliko koliko je potrebno da prekrije sav kupus. Ulijte, promiješajte i ponovo pritisnite teglicom. 

Kupus će se kiseliti 3-10 dana, koliko mu je potrebno za fermentaciju. U tom periodu ga držite na tamnijem mjestu i sobnoj temperaturi, od 18 do 23°C. Svaki dan ga provjeravajte i pritišćite kako bi bio pod vodom. 

Nakon tri dana ga probajte. Ako se ukiselio (što ovisi od temperature), zatvorite teglu njezinim poklopcem i spremite ju u hladnjak. Ako imate hladniju smočnicu, podrum ili balkon, možete ga i ondje držati neko vrijeme. 

U slučaju da se na površini pojavila bjeličasta prevlaka, nemojte brinuti jer se radi o normalnom procesu. Jednostavno ju skinite žlicom. 

Ovako ukiseljen kupus će trajati dva mjeseca, a kroz jesen i zimu možete napraviti još nekoliko novih tura. 

Uvijek pokušajte koristiti veću teglu kako kupus prilikom fermentacije ne bi "kipio" preko ruba. Najbolje je teglu dodatno staviti na tanjurić kako bi pokupio moguće "ključanje" kupusa. 


Tagovi

Kiseli kupus Kupus u teglama Fermentacija Recpet


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]