Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rajčica
  • 21.10.2018. 13:30

Zelenu rajčicu možete iskoristiti za slana i slatka jela

Nedozrelu, zelenu rajčicu možete koristiti u pripremi pita, kolača, soseva, džemova. Donosimo vam niz načina kako iskoristiti ove plodove koji vam možda još uvijek stoje na stabljikama, u vrtovima.

Foto: Pixabay/anaterate
  • 2.856
  • 85
  • 0

Iako smo zagazili u drugu polovicu listopada, u vrtovima se može pronaći još štošta jer je vrijeme toplo i nema mraza. Vjerojatno još uvijek niste počupali rajčicu i nadate se kako će još koji dozrijeti na ovom neuobičajeno toplom listopadskom suncu. No, ako i ne dozrije, zelenu rajčicu možete iskoristiti na niz drugih načina. 

Naravno, uvijek je možete ubrati i ostaviti da dozrije naknadno, o čemu smo na Agroklubu već pisali. 

Naknadno dozrijevanje zelene rajčice

No, zelenu rajčicu možete i preraditi u kiselu ili slatku zimnicu, ali i od njega napraviti ručak. 

Pohana zelena rajčica

Sigurno ste čuli za kultni film "Pohane zelene rajčice" iz 1991. godine koji, istina, ne govori toliko o rajčici koliko o nekim još uvijek aktualnim temama kao što je nasilje u obitelji, poslovnom uspjehu i padu... No, na stranu film kojega svakako preporučamo pogledati, ali zelenu rajčicu zaista možete pohati. Za ovaj će kulinarski užitak najbolja biti veća rajčica koju ćete pripremiti kao i bundevice. Izrežite na ploške, nasolite, uvaljajte u oštro pšenično ili kukuruzno brašno, nakon toga ide u razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Pržite ga na ulju ili masti kao što biste pohali tikvice ili meso. 

Ukiseljena rajčica

Rajčicu možete kiseliti samostalno ili u kombinaciji s nekim drugim povrćem. Posebno su simpatične ukiseljene male cherry rajčice koje vrlo atraktivno izgledaju. Veće rajčice narežite na ploške ili manje komade i ukiselite običnom otopinom octa, vode, soli i šećera. Dodajte biber u zrnu, lovorov list ili druge začine po želji. 

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Džem od rajčice

Zelena rajčica sam po sebi ima neutralan okus, ali ima obilje pektina pa od nje možete napraviti odličan džem. Radite ga po običnom receptu za džem, a začine dodajte po želji, kao što je đumbir, korica limuna, naranča, ljuta papričica. Ovakav džem možete koristiti i kao sos slanim jelima kao što su prženi krumpirići, slani uštipci i slično. 

Slatka zimica od povrća

Rajčica u pitama i kolačima

Kao što smo rekli, okus im je neutralan pa ga slobodno možete koristiti u pitama i kolačima. Dakle, nasjecite ih na komadiće i koristite kao što biste inače koristili, primjerice, jabuke. Ili pomiješajte s jabukama pa stavite u pitu ili umiješajte u tijesto za biskvit. Naravno, odlično će se slagati i u slanim varijantama pa predlažemo slane muffine sa zelenom rajčicom. 

Sos od zelene rajčice

Brzinski, a zdrav ručak - to ćete dobiti ako zelenu rajčicu narežete na komade, prodinstate na maslinovom ulju i crvenom luku, dodate malo soka od rajčice, malo bibera, mljevene paprike i drugih omiljenih začina. Poslužite sa tijestom i malo parmezana.  Ako imate zelene rajčice u većim količinama, ovaj sos možete spremiti u teglice i brzinski ručak će uvijek biti na dohvat ruke. 
 


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Zelena rajčica Rajčica Recept Pohana rajčica Slatka zimnica Slana zimnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰