Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dozrijevanje rajčice
  • 16.09.2016. 12:00

Naknadno dozrijevanje zelene rajčice

Na biljkama rajčice ostaju zeleni plodovi koji se mogu iskoristiti. Plodove koji su dostigli odgovarajuću veličinu ostavimo da dozriju, a plodove manjih dimenzija preradimo u zimnicu.

Foto: Pixabay.com
  • 12.766
  • 414
  • 0

Na kraju sezone na biljkama rajčice ostaju nezreli plodovi. Ove plodove je potrebno obrati, jer tijekom kasne jeseni neće stići sazrijeti. Ukoliko prevlada kišno i hladno vrijeme, ove plodove može uništiti Phitophtora - plamenjača.

Da bi sačuvali rod potrebno je obrati nezrele plodove i ostaviti ih da dozriju ili ih preraditi u zimnicu. Male, zelene plodove možemo preraditi u salate, turšije, zeleni ajvar, marinade i marmeladu.

Odabrati najbolje zelene plodove

Nisu svi nezreli plodovi pogodni za postupak dozrijevanja. Mali plodovi, plodovi koji nisu dostigli veličinu karakterističnu za sortu se prerađuju u zimnicu. Ovakvi plodovi ne mogu dozrijeti u postupku dozrijevanja. Za dozrijevanje treba odabrati najbolje zelene plodove.

Za dozrijevanje odabrati zelene plodove koji su dostigli karakterističnu veličinu i plodove koji su već počeli mijenjati boju u boju karakterističnu za sortu.

Zelene plodove rajčice je potrebno obrati prije nego što noćne temperature zraka padnu ispod 5ºC. Na vrijeme berbe utjecat će vremenske prilike i sortne odlike. Berbu treba vršiti sukcesivno svakih tri do pet dana. Ubrane plodove treba očistiti od nečistoća, lišća, odstraniti oštećene plodove i plodove sa simptomima oboljenja. Plodove brati po suhom vremenu, najbolje u prijepodnevnim satima. Berbu obaviti pažljivo da ne dođe do oštećenja plodova. Najmanje oštećenje može biti ulazni put za uzročnike truljenja i propadanja ploda.

Temperatura je najvažniji faktor

Postoje različiti postupci sazrijevanja zelenih plodova rajčice. Za dozrijevanje plodova ne treba mnogo svjetlosti. Temperatura je najvažniji faktor koji utječe na dozrijevanje plodova. Plodovi koji su izloženi odgovarajućoj temperaturi brže dozrijevaju.

Uobičajeno je da se zeleni plodovi rajčice ostavljaju na prozorskim klupicama da dozriju, ali je ovo najlošiji postupak dozrijevanja plodova. Najčešće plodovi ostavljeni da dozriju na ovakav način počinju dozrijevati sa strane koja je okrenuta suncu, dok suprotna strana i dalje ostaje zelena.

Plodovi rajčice koji se u ovom periodu zateknu na biljci su različitog stupnja zrelosti i kreću se od potpuno zelenih do potpuno zrelih.

Plodovi koje smo stavili na dozrijevanje ne smiju se međusobno dodirivati. Treba ih smjestiti na mjesto s dobrom ventilacijom, odgovarajućom vlagom zraka da ne dođe do isušivanja plodova i temperaturom od 20 do 25ºC. Rajčica se postavlja na police, korpe, letvarice, kutije. Ukoliko se plodovi stavljaju u slojevima treba između slojeva položiti papir, a sloj ne treba biti deblji od 20cm. Svakih tri do pet dana provjeriti stanje, odbaciti plodove koji su se počeli kvariti i pokupiti plodove koji su dozreli.

Ostavljanje zrele jabuke pored plodova ubrzat će dozrijevanje. Naime, zrele jabuke će otpuštati etilen koji ubrzava zrenje plodova. Osim jabuke, pored nedozrelih plodova rajčice možete ostaviti i zrele plodove rajčice ili banane.

Pripaziti na temperaturu i vlažnost zraka

Dozrijevanje se može i produžiti ukoliko se drže na nižoj temperaturi. Plodovi se mogu ostaviti da dozrijevaju na nižoj temperaturi od 12 do 15ºC i tada dozrijevanje traje do mjesec dana. Reguliranjem temperature možete produžiti odnosno skratiti vrijeme dozrijevanja. Ne treba dozvoliti da temperatura dozrijevanja padne ispod 10ºC jer će se to negativno odraziti na ukus plodova rajčice.

Vlažnost zraka ne treba pasti ispod 80%.

Plodovi mogu dozrijevati na biljci. Može se iskopati cijela biljka sa korijenom i prebaciti na suho, dobro ventilirano mjesto. Biljke se ne trebaju dodirivati. Na ovaj način hranjive tvari iz korijena i biljke će prijeći u plod i on će još narasti, dozrijeti i biti još ukusniji nego da dozrijeva odvojen od biljke.

Biljke rajčice mogu se odsjeći u visini površine zemlje i takve stavimo u kutije. Plodovi rajčice mogu dozrijevati u slami, a postupak je isti i kao kod dozrijevanja u slojevima papira.

Zeleni plodovi rajčice koje uberemo u vrtu na površini imaju spore Phitophtore - plamenjače. Da bi izbjegli pojavu plamenjače na plodovima ostavljenim za dozrijevanje možemo plodove rajčice potopiti na jednu do dvije minute blanširati u toploj vodi koja je zagrijana na 60ºC. Nakon vađenja plodove obrisati. Na ovaj način ćemo inaktivirati spore plamenjače i spriječiti zarazu plodova.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Zelena rajčica Dozrijevanje Plodovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.