Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća zimnica
  • 16.07.2018. 09:00

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Izrada domaće zimnice sve je popularnija i ne pripremaju je samo oni koji imaju viška voća i povrća. Tome je pridonijelo širenje svijesti o važnosti zdrave prehrane za čije sastojke znamo odakle dolaze.

Foto: Pxhere
  • 1.618
  • 52
  • 0

Izrada vlastite zimnice vraća se na velika vrata. Zimnicu više ne prave samo oni koji imaju viškove voća ili povrća nego i sve više oni koji žele znati što jedu, bilo da se radi o slanoj zimnici i primjerice, organskom povrću ili slatkoj zimnici s manje šećera

U davna vremena, kada ljudi nisu imali hladnjake i zamrzivače, kiseljenje povrća bilo je jedan od način čuvanja. No, treba znati kako ukiseljeno povrće ima blagotvoran učinak na probavu i zimi je puno zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego kupovnu rajčicu. 

Također, pekmezi, kompoti i druga slatka zimnica, nekada su bili jedini slatkiši kojima su se naši stari sladili i od kojih su pripremali kolače. Domaća slatka zimnica puno je zdravija od bilo kojeg kupovnog slatkiša, a mnogi kompoti kao i slana zimnica, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje. Sjetimo se samo kompota od šljiva koji pokreće lijena crijeva

Kakvo povrće i voće odabrati? 

Iako svaka vrsta bilo slane ili slatke zimnice ima vlastita pravila pripremanja, postoje i neke opće upute koje nije loše imati na umu. 

Voće i povrće treba razvrstati. Najljepši plodovi voća idu u kompote, a one manje lijepe za marmeladu, pekmeze i drugo. Isto je s povrćem, najbolji primjerci se uzimaju za zimnicu u kojoj se koriste cijeli plodovi, a za mješavine poput sataraša, ajavara i slično mogu se koristiti i oštećeni plodovi. No, oštećenja je potrebno u potpunosti odstraniti.  

Vrijeme je za pripremu domaće zimnice! 

Odaberite uvijek posve zrelo voće, ali ne prezrelo jer u takvom voću nema pektina potrebnog za zgušnjavanje. 

Voće i povrće za zimnicu ne smije biti vlažno, zato ne priređujte zimnicu nakon kiše. 

Boja očišćenog voća i povrća se na zraku, pod utjecajem kisika mijenja, a i vitamini se djelomično raspadaju. Zato ih je najbolje čistiti neposredno prije pripremanja zimnice. 

Prije svega važno je dobro oprati plodove 

Površina voća i povrća uvijek je pokrivena mnošvom živih organizama od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Zato ih treba pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najprije potopite na 5-10 minuta u vodu, a zatim ih dobro operite u plastičnoj cjediljki ili plastičnom situ pod mlazom vode. Osjetljivo i stino voće stavite u cjediljku i nekoliko ga puta uronite u posve čistu vodu, mičući cjedilo tako da voda dopre do svake bobice. Voće i povrće perite brzo, da se ne raskvasi i ne počne puštati sok. Osušite ga na krpi pa tek onda očistite.

Pazite na omjere i količine 

Držite se recepta, posebno ako zimnicu pravite prvi puta. Omjeri su jako važni pa ako pravite duplu količini, prije nego krenete s izradom, sjedite i sve dobro pomnožite, podijelite, zbrojite. I onda još jednom provjerite. 

Kod slatke zimnice koristite propisane količine šećera. Ako ga stavite premalo, pekmez ili marmeladu ćete morati dulje kuhati, osim ako ne koristite sredstvo za zgušnjavanje. Dužim kuhanjem voće gubi na kvaliteti, okusu i boji. 

Voće koje nema dovoljno pektina kao što su jagode, trešnje, dinje, a ne želite im dodati zgušnjivač, teško se zgušnjava pa mu dodajte sok od ribizla, jabuka, naranče ili limuna i kuhajte na jakoj vatri. 

Sušeno povrće - praktičan način izrade zimnice

U mikseru možete samljeti sve voće za pekmeze i marmelade osim onoga s košticama, poput grožđa, jer bi takva smjesa dala gorak okus. Također, u mikseru možete samljeti i rajčicu, prokuhati je i tek onda procijediti. 

Čistoća ruku, posuda i pribora 

Prije korištenja, sve posude i pribor s kojim ćete raditi dobro operite u deterdžentu i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocijedi ili posušite u pećnici. Ako koristite krpu za brisanje, neka ona bude potpuno čista. 

Zimnicu kuhajte u plitkom, širokom loncu, tako da se para diže s velike površine. Nastojte da lonac bude od što debljeg metala koji je podjednako topao sa svih strana. 

Staklenke u koje stavljate toplu zimicu i same trebaju biti tople. Najbolje ih je zagrijati u pećnici kako kod ulijevanja vruće zimnice staklo ne bi puknulo. Nakon toga, staklenke utoplite i prije spremanja na hladno i tamno mjesto čekajte da se potpuno ohlade. 

Slatka zimnica od povrća

U slučaju da koristite hladne staklenke kod ulijevanja vrele zimnice, naprije ulijte jednu žlicu kako bi se staklenka postepeno zagrijala, a onda punite dalje. Najbolje je istovremeno puniti po tri staklenke. 

Poklopce staklenki ili boca prokuhajte u vodi. Prije zatvaranja u poklopac ulijte malo alkohola (medicinskog alkohola ili rakije). Ako koristite celofan, premažite ga alkoholom i nakon toga obložite bocu i zavežite čvrstom, novom gumicom. 

Zimnicu povremeno kontrolirajte jer ćete samo tako na vrijeme zamijetiti prve znakove kvarenja. 


Tagovi

Domaća zimnica Zimnica Pravila Slana zimnica Slatka zimnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]