Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 16.08.2017. 16:30

Vrijeme je za pripremu domaće zimnice!

Plodovi voća i povrća se mogu kratko čuvati, a da bi se sačuvali tokom zime od njih se priprema domaća zimnica.

Foto: Pixabay/Tapancs
  • 4.442
  • 146
  • 0

Sezona svježeg voća i povrća je kratka i ljudi su ih naučili tijekom zime čuvati na različite načine. U procesu pripreme zimnice stvaramo nepovoljne uvjete za razvoj nepoželjnih mikroorganizama koji mogu izazvati propadanje zimnice. Zimnica se može pripremati od jedne vrste voća ili povrća, ali i u različitim kombinacijama.

Uvjeti za pripremanje domaće zimnice

Da bi se domaća zimnica očuvala tijekom zimskih mjeseci potrebno je ispuniti određene uvjete. Plodovi voća i povrća koji se koriste za pripremanje zimnice moraju biti svježi, čvrsti, zdravi, bez oštećenja ili simptoma oboljenja. Ne koristiti nagnječene plodove, oni su skloniji trulenju. Čvrste i zdrave plodove potrebno je dobro očistiti i oprati. Plodovi se mogu koristiti cijeli, narezani ili naribani.

Prostor, posuđe i pomoćni pribor koji koristimo u procesu pripreme trebaju biti čisti i dezinficirani (najčešće se dezinfekcija vrši vrelom vodom ili vrelom parom). Posude u kojima ćemo čuvati voće i povrće trebaju biti neoštećene, dobro oprane i dezinficirane. Poklopci trebaju biti novi, bez oštećenja.

Skladištenje zimnice

Posude koje smo napunili pripremljenom zimnicom potrebno je čuvati u optimalnim uvjetima. Prostorija u kojoj se čuva zimnica treba biti čista, imati dobru ventilaciju, biti suha i tamna. Temperatura čuvanja zimnice je od 0 do 20ºC. Optimalna temperatura prostorije u kojoj se čuva zimnica kreće se između 12 i 18ºC. Ne smije se dozvoliti da dođe do smravanje zimnice jer ono može dovesti do pucanja posuda, uskladištena zimnica gubi na kvaliteti i može se pokvariti. Ne skladištiti zimnicu na svjetlosti, jer to dovodi do gubitka vitamina i pogoršanja kvalitete.

Zamrzavanje

Zamrzavanje je najlakši način čuvanja plodova voća i povrća koji na taj način očuvaju nutritivne vrijednosti. Zamrzavanje može pratiti sezonsku berbu plodova. Temperatura zamrzavanja treba biti od -12 do -25ºC. Na ovim temperaturama postići ćemo brzo i jednolično zamrzavanje plodova što će osigurati trajnost i do nekoliko mjeseci.

Sušenje

Sušiti se mogu plodovi voća i povrća. To je proces u kome se iz plodova uklanja najveći dio vlage, a preostala vlažnost, od 12 do 20%, nije pogodna za rast i razvoj mikroorganizama. Sušenje se može obavljati na suncu, u pećnici ili namjenskim sušarama. Sušiti se mogu različite vrste voća i povrća. Osušeni plodovi ili djelovi plodova se čuvaju hermetički zatvoreni ili zaliveni uljem.

Ukuhavanje

Ukuhavati se mogu plodovi voća i povrća, ali postoji razlika. Plodovi voća sadrže određenu količinu šećera i kiselina koje ga čuvaju, dok povrće ima manji sadržaj šećera i kiselina. Povrću se posvećuje veća pažnja prilikom pripremanja i podvrgava se postupku pasterizacije ili isterilizacije. Postupak pasterizacije se izvodi na temperaturi od 60 do 90ºC, a sterilizacija se izvodi pritemperaturi višoj od 100ºC.

Kiselenje povrća

Najstariji i najrasprostranjeniji način čuvanja povrća je kiselenje. Najčešće se kisele: kupus, krastavci, paprike, crveni luk, mrkva, rajčica, cvjetača, mahune, repa, tikve i druge vrste. Smatra se da je povrće dobro ukiseljeno ukoliko sadrži 1 do 2% mliječne kiseline, što je dovoljno da bi se povrće očuvalo tokom zime i razvilo karakterističan okus. Povrće se kiseli u slanoj vodi ili sirćetnom rastvoru. U zavisnosti od vrste, količine povrća i uvjeta u kojima čuvamo pripremljeno povrće cijeli proces kiselenja traje od 10 dana do 6 tjedana.

Usoljavanje

Najčešće se u soli čuvaju razni začini: bosiljak, kopar, ljupčac, peršin, vlasac i slične vrste. Na 100g zelenih začina dodaje se 30g soli. Začini se operu, prosuše, sitno nasjeku, doda se sol, dobro izmiješa i natisne u teglice.

Zimnica u ulju

Ulje je odličan konzervans koji čuva prirodan okus povrća i preuzima aromu. U ulju se mogu čuvati paprike, ljute paprike, gljive, sušena rajčica, tikvice, patlidžani i drugo povrće. Plodovi koji se koriste moraju biti zdravi i čvrsti. Povrće se prije stavljanja u ulje obari u octenom rastvoru koji se dobije mješanjem octa i vode u odnosu 1:2. Mogu se dodati i razni začini: češnjak, biber, bosiljak, kim, lovor i drugi. Obareni plodovi se sa začinima vade, stavljaju u tegle i preliju uljem. Ovako pripremljena zimnica se čuva na hladnom i tamnom mjestu do 3 mjeseca.

Foto: Pixabay/Tapancs


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.