Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotekstil
  • 07.02.2020. 07:30

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Agrotekstilne folije su tkanine koje se koriste za zaštitu biljaka od niskih temperatura i mrazeva bilo u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a ako se pravilno održavaju mogu se upotrijebiti više puta.

Foto: Depositphotos/ilixe48
  • 7.734
  • 142
  • 0

Toplije zime poput ove idu u prilog poljoprivrednim proizvođačima, posebice plasteničke proizvodnje. Radi toga ranije kreću s proizvodnjom, odnosno, pripremom presadnica, a i ušteda energenata prilikom zagrijavanja plastenika je veća. Međutim, zima nikako nije gotova pa treba imati na umu da još uvijek može doći do snijega ili smrzavanja te na koji način možete zaštititi svoje kulture.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Za zaštitu od ekstremnih uvjeta se najčešće koristi agrotekstil, osim ako proizvođač nema u plasteniku razvijen neki od sustava za zagrijavanje. Na tržištu postoji više trgovačkih naziva za agrotekstil, a to su agril, lutrasil i kovertin.

Primjena agrotekstilne folije

Agrotekstilna folija je tkanina od polipropilenskog sintetičkog materijala, vrlo je porozna jer sadrži mnogo mikropora. Njena vlakna su fine paučinaste strukture koja osiguravaju protok zraka i propusnost svjetla. Budući da je bijele boje, njena propusnost svjetla oko 90%. Ova folija se koristi za zaštitu biljaka od niskih temperatura i mrazeva bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Djeluje na način da svojim prisustvom zadržava zrak i spriječava isparavanje vode te tako stvara pogodnu mikroklimu koja utječe na brži porast biljke.

Može se koristiti za već posijane i posađene biljke (luk, špinat, grašak, rukola, salata, mrkva, peršin) ili one koje će tek biti posijane i posađene u rano proljeće. 

Postavljanje agroteksila

Postavljanje je relativno jednostavno, na manjim površinama se najčešće postavlja ručno, dok se na velikim površinama postavlja pomoću mehanizacije. Kako je ova folija relativno lagana, nije potrebno postavljati nosače. Nalazi li se na otvorenom, potrebno je krajeve učvrstiti da ne bi uslijed jakog vjetra došlo do njenog podizanja. Učvršćuje se tankim slojem tla koji se pomoću motike ili motokultivatora nanese na rubne dijelove ili žicom, ciglama i sl. predmetima.

Koliko jako zategnuti agril ovisi o fazi uzgoja biljke. Ako ćete biljke zaštiti agrilom samo dok traje klijanje i nicanje, onda ga je potrebno jače zategnuti, a ukoliko će tekstil biti prisutan duži period, odnosno biljke budu rasle u visinu, potrebno ga je malo otpusititi. Primjerice, u uzgoju salate folija se najčešće uopće ne skida, a rubovi se malo popuštaju kako bi biljke imale prostora za normalan rast i razvoj.

Temperatura se ovim načinom zaštite može povisiti za 5°C, a tijekom sunčanih dana preporuča se povremeno otkriti foliju kako bi se malo provjetrilo i spriječio mlohav izgled biljaka uslijed visoke vlage, koja je uzrok nastanka raznih biljnih bolesti. Kod tunela je dovoljno otkriti samo prednju i stražnju stranu.

Prednosti upotrebe

Brojne su prednosti upotrebe agrotekstila, poput zaštite od ekstremnih uvjeta, smanjenje temperaturnih oscilacija jer se zemljište ispod agrila tijekom dana zagrijava, a noću sporije hladi, zatim spriječava rast korova i tako smanjuje upotrebu herbicida, spriječava isušivanje zemljišta i stvaranje pokorice, ubrzava nicanje i početni porast biljaka, štiti od nečistoća, insekata i virusa, a proizvodnju povrća ubrzava za 10 do 30 dana.

Agrotekstil je poželjno koristiti u plastenicima tijekom zimske sezone i proljeća, kao i na otvorenim poljima tijekom ranog proljeća. Ekonomski je isplativ jer se može koristiti i više sezona ako se pažljivo održava. 


Tagovi

Agril Lutrasil Kovertin Zaštita Agrotekstil Mraz Postavljanje Kako


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]