Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja u jesen
  • 28.09.2019. 07:30

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Ako još niste započeli s uzgojem zimskog povrća još uvijek imate vremena posijati i posaditi veliki broj vrsta. Kraj rujna i listopad idealni su za sjetvu i sadnju kupusnjača, crvenog luka i češnjaka, raznih salata, mrkve, korijandra, repe.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 57.757
  • 1.450
  • 1

Kako dani postaju sve hladniji većina povrćarskih vrsta završava svoj razvojni ciklus. Vrijeme je berbe plodova i većina vrtlara i vrtlarica odustaje od uzgoja povrća tijekom zime. Uobičajeno je da je proljeće vrijeme sjetve, ljeto vrijeme sadnje, jesen berbe i zima planiranje sjetve za sljedeću sezonu. 

Međutim, prava je istina da i tijekom zime možemo uzgajati razno povrće i uživati u njihovim okusima. 

Mnogo je vrsta povrća koje se mogu uzgajati zimi. Te vrste se siju i sade tijekom jeseni i dostupne su nam tijekom zime. U južnim predjelima mogu se uzgajati na otvorenom, dok se na kontinentu mogu uspješno uzgajati u plastenicima, niskim tunelima, prekrivenim gredicama. Zatvoreni prostori će štititi biljke od niskih temperatura, mraza, vjetra, snježnih padalina. 

Ako još niste započeli s uzgojem zimskog povrća još uvijek imate vremena posijati i posaditi veliki broj vrsta. Kraj rujna i listopad idealni su za sjetvu i sadnju kupusnjača, crvenog luka i češnjaka, raznih salata, mrkve, korijandra, repe.

Kupusnjače

Kupusnjače podnose hladni period godine. Glavice kasnog kupusa dugo mogu ostati na njivi bez smrzavanja. Kelj i raštika se mogu brati tijekom cijele zime. Na jugu kelj i raštika bez problema mogu prezimiti na otvorenom.

Uzgoj raštike, kupusnjače bogate vitaminima i mineralima

Na kontinentu prezimljavanje i mogućnost berbe ovisi od vremenskih prilika. Zbog toga ih je bolje uzgajati u zatvorenom prostoru. Ove vrste su se prilagodile hladnoći. U njihovim listovima škrob se pretvara u šećer i tako se biljka štiti od smrzavanja. Okus biljaka koje su bile izložene niskim temperaturama je izuzetan i daleko nadmašuje okus biljaka uzgojenih tijekom ljeta.

Crveni luk i češnjak 

Obje vrste luka se sade u ovom periodu. U zatvorenom prostoru ih možemo saditi ako ih želimo konzumirati kao mlade biljke tijekom zime. Način sadnje i uvjeti uzgoja su isti kao i kod sadnje na otvorenom prostoru. Budući da ne uzgajamo luk za glavicu, gustoća sadnje može se povećati. Možemo iskoristiti malu površinu za proizvodnju mladog luka tijekom zime.

Jesenska sadnja ozimog češnjaka

Glavice crvenog luka mogu se posaditi što bliže, skoro da se dodiruju. Kažem skoro da se dodiruju, jer su glavice koje se dodiruju podložne truljenju.

Razne salate

Teško je zamisliti zimu bez neke salate. Možemo uzgajati: rukolu, zimske sorte zelene salate, radič, matovilac, rudarsku salatu, endiviju, mizunu, cikoriju.

Koju salatu sijati u jesen?

Bez obzira o kojoj salati radi one će biti izvor mnogih vitamina, minerala i ljekovitih tvari koje ne možemo dobiti iz zimnice i sušenih proizvoda.

Blitva

Blitva je još jedna povrtna vrsta koja će nas nagraditi bogatom berbom zelenih listova. Kod sjetve blitve obratiti pažnju na izbor sorte. Ljetne sorte neće dati dobar urod i podložnije su smrzavanju.

Mrkva

Mrkva je odlično zimsko povrće. Uobičajeno je da se mrkva sije tijekom proljeća, jednom u sezoni. Međutim, sjetvom mrkve tijekom cijele godine naša kuhinja će biti opskrbljena mladom mrkvom cijele godine. Ona može uspjeti i na nižim temperaturama.

Pak choi

Pak choi je povrće sve popularnije kod nas. Tijekom listopada u plasteniku je dovoljno toplo da se pak choi može posijati, niknuti i rasti. Za berbu će biti spreman tijekom prosinca i siječnja.

Kako uzgojiti kineski kupus pak choi? Lako!

Korijandar, kopar, bob, grašak, razne repe samo su još neke od vrsta koje možemo posijati i u ovo doba godine. 


Tagovi

Sadnja u jesen Sijanje u jesen Radovi u vrtu Septembar Oktobar Zimsko povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]