Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja češnjaka
  • 12.09.2019. 07:30

Jesenska sadnja ozimog češnjaka

Jesen je vrijeme sadnje ozimog češnjaka. Za uspjeh sadnje potrebno je odabrati pravu sortu, dobro pripremiti zemljište, dezinficirati češnjeve otopinom pepela u vodi.

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 20.792
  • 698
  • 0

Za sve ljubitelje uzgoja povrća jesen je vrijeme berbe, pripremanja zimnice, ali i vrijeme sadnje. Jedna od biljnih vrsta koje se sade u ovom razdoblju je češnjak. Njegova sadnja nije komplicirana, ali kao i svaka biljna vrsta ima svoje zahtjeve koje je potrebno ispuniti.

Odabrati ozimu sortu češnjaka

Kod češnjaka imamo dva varijeteta, ozimi i jari, koja se prepoznaju po karakteristikama glavica. Ozimi češnjak se lako prepoznaje po tome što ima manje češnjeva u glavici, ali su oni krupniji, raspoređeni kružno oko stabljike.

Glavica ozimog luka se prepoznaje po čvrstoj stabljici u središtu glavice oko koje su raspoređeni češnjevi češnjaka. Obično ih ima od pet do deset komada. Listovi su širi nego listovi proljetnog češnjaka.

Jesenska sjetva i sadnja otpornijeg povrća

Ove sorte se sade u jesen, prezimljuju, rano u proljeće kreću s vegetacijom i formiranjem glavice. Za njih je karakteristično da mogu podnijeti niske zimske temperature.

Za ove sorte je karakteristično da se mogu čuvati kraće vrijeme, tek nekoliko mjeseci. Glavice ne mogu prezimiti i ako ovaj luk ne posadimo tijekom jeseni glavice se sasuše.

Priprema zemlje

Jesenska sadnja omogućava pojedinačnim češnjevima da tijekom jeseni i ranog proljeća razviju jak korijenov sustav. Tijekom zime kad se zemlja smrzne češnjak prestaje rasti i biljke miruju. Čim se u proljeće zemljište zagrije češnjak nastavlja rasti.

Za sadnju češnjaka odabrati gredice na osunčanom mjestu. Za dobar razvoj usjeva potrebno je da je gredica izložena djelovanju Sunca najmanje 6h. Odgovara mu rastresito i rahlo zemljište, dobrih vodno-zračnih osobina. Najbolje je češnjak saditi na gredicama gdje najmanje dvije godine nije uzgajano povrće iz porodice lukova. To znači da na istu gredicu može doći tek treće ili četvrte godine.

Pravilan uzgoj češnjaka na otvorenom

Češnjaku ne odgovara kiselo zemljište, jer takvo zemljište usporava razvoj usjeva.

S gredice ukloniti ostatke prethodnog usjeva i korov, zemlju pripremiti. Kako bi se gredica dobro pognojila dodati sloj komposta debeo 5cm i izmiješati sa zemljom na gredici.

Kod odabira mjesta za sadnju izbjegavati zabarene gredice, jer višak vode u zemljištu izaziva propadanje biljaka. Također, kod pripreme zemljišta izbjegavati gnojidbu stajnjakom, jer stajnjak umanjuje kvalitetu glavica i dovodi do produžetka vegetacije.

Sadnja češnjaka

Idealno vrijeme sadnje češnjaka je kraj rujna i početak listopada, ali to zavisi od vremenskih prilika tijekom jeseni. Za sjetvu birati krupnije češnje češnjaka, jer će dati krupnije glavice.

Sadnja se može obavljati u prethodno iskopane jarčiće ili utiskivanjem češnjeva. Obratiti pažnju da donji dio češnja, gdje je bio vezan za stablo, okrenemo na dolje. U slučaju da pogrešno okrenemo češanj on će potrošiti energiju nicanja da se okrene u zemlji u pravilan položaj. Može se dogoditi da tijekom tog okretanja propadne. Ako biljka nikne glavice će biti manje.

Prije sadnje možemo obaviti dezinfekciju odabranih češnjeva. Za dezinfekciju pripremiti otopinu pepela i vode u odnosu 1:5. U ovoj otopini češnjevi se drže 2h.

Primjena pepela drveta za popravak tla i gnojidbu

Dubina sadnje je od 4 do 7cm. Sadnja ne treba biti plitka da se vide posađeni češnjevii, jer zbog kiše može doći do "izvirivanja" iz zemlje što dovodi do njihovog isušivanja ili izmrzavanja.

Razmak u redu je oko 10cm, a međuredni razmak se kreće od 15 do 20cm. Ovaj razmak će osigurati dovoljno prostora za razvoj glavica i pljevljenje korova.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Sadnja češnjaka Uzgoj češnjaka Ozimi češnjak Priprema zemlje Dezinfekcija Češnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.