Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja ljiljana
  • 15.08.2020. 16:30

Jesenska sadnja ljiljana za bolje ukorjenjivanje i krupnije cvjetove

Lukovice će tijekom jeseni i zime imati vremena prilagoditi se novim uvjetima i razviti snažan korijenov sustav.

Foto: JumpStory
  • 7.069
  • 204
  • 1

Ljiljan ili krin je zbog ljepote svojih cvjetova prozvan kraljem cvijeća i omiljena je vrsta koja se uzgaja u dvorištima. Ova višegodišnja cvjetna vrsta pripada porodici Ljiljana. Danas ima mnoštvo sorti i hibrida koji se razlikuju po bujnosti, obimu cvatnje, veličini i boji cvjetova. Budući da vodi porijeklo sa sjevernih područja, lukovica može prezimjeti u zemlji.

Sadnja lukovica ljiljana

Za sadnju je bolje odabrati jesen. Lukovice će tijekom jeseni i zime imati vremena prilagoditi se novim uvjetima i razviti snažan korijenov sustav. Ljiljani posađeni u jesen na proljeće kreću veoma rano i brzo s vegetacijom, stvorit će više novih lukovica, biljka će biti jača, imati bolji imunitet i formirati više krupnijih cvjetova. Također, posađeni u jesen cvjetat će sljedeće godine.

Neobične vrste sukulenata koje će ukrasiti vaš dom i okućnicu

Za sadnju odaberite osunčano mjesto, a zemljište treba biti drenirano. Kao i ostali lukovi, ni ljiljan ne podnosi suvišnu vlagu. Za sadnju odaberite zdrave lukovice koje su čvrste. Do sadnje ih držite na tamnom mjestu. Ona se može obaviti u periodu od rujna, tijekom listopada i sve do kraja studenog ovisno od vremenskih prilika. Izbjegavajte mjesta na kojima su prisutni jaki vjetrovi, ali obratite pažnju da je provjetravanje dobro. Slabo prozračivanje olakšat će pojavu oboljenja i napad štetnika.

Dubinu sadnje prilagodite izboru sorte

Optimalna temperatura tijekom sadnje je oko 10°C. Na ovoj temperaturi lukovica ima uvjete razvijanja korijena. Ukoliko sadnju obavimo neposredno prije zahlađenja, lukovica može propasti jer neće imati vremena ukorijeniti se.

Treba napomenuti da je za orijentalne i azijske ljiljane poželjnije da se sade tijekom proljeća zbog njihove osjetljivosti na niske temperature.

Lukovice se sade na dubinu koja je za dva do tri puta veća od veličine lukovice. Tako će imati optimalne uvjete u zemljištu za razvoj. Suviše plitka sadnja može dovesti do isušivanja ili izmrzavanja. Uobičajeno je da se sade na dubinu od 10 do 20 cm. Također, treba uzeti u obzir radi li se o niskim ili visokim sortama/hibridima ljiljana. Niže sorte se sade pliće. Dubinu sadnje treba prilagoditi i kvaliteti zemljišta. Na teškim zemljištima sadnja se također obavlja pliće.

Treba napomenuti da je za orijentalne i azijske ljiljane poželjnije da se sade tijekom proljeća zbog njihove osjetljivosti na niske temperature.

Dezinfekcija lukovica

Kako bi obavili dezinfekciju prije sadnje, potrebno ih je potopiti pola sata u otopinu kalijeva hipermangana. Ovu otopinu dobijemo kada 5 g kalijeva hipermangana otopimo u 1 l vode.

Najbolja je sadnja u grupama

Estetski će najbolje izgledati kada se lukovice sade u grupama na razmak od 15 do 30 cm. Veći razmak je potreban kada se ljiljani uzgajaju za rezidbu cvjetova.


Tagovi

Ljiljan Sadnja Lukovice Jesen


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/