Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vulkanski mineral
  • 14.07.2020. 15:00

Novi projekt i metode uzgoja spas su za mađarske proizvođače ljute paprike

Kao dio projekta prilagodbe klimatskim promjenama, financiran od strane Europske unije, u Baty je iskopana i produbljena bivša glinena jama od koje je napravljen rezervoar i prirodno močvarno područje za zadržavanje vode. 

Foto: Depositphotos/encierro
  • 314
  • 18
  • 0

Dugotrajne, ekstremne suše već tri godine zaredom uzrokuju glavobolje poljoprivrednicima diljem Europe. Nezaobilazni problemi najviše se javljaju u sektoru povrća, a kako bi tome stali na kraj, mađarski proizvođači ljutih paprika osmislili su prirodnu metodu kako bi drastično smanjili potrebe za navodnjavanjem.

Inače, začinska je paprika jedan od mađarskih simbola, bilo da se radi o ljutoj ili slatkoj (blagoj). U mjestu Batya uzgaja se već stoljećima i čini tradicionalan, glavni dodatak skoro svakom jelu od gulaša preko pilećeg paprikaša do riblje juhe. 

Nova metoda zadržavanje vode

"Bere se kada poprimi svijetlo crvenu boju. Nakon toga se stavlja na sušenje i melje. Ima još par trikova zašto je tako dobra, no to će ostati tajna“, priča Peter Szabo iz Batya, jedan od poljoprivrednika koji se nosi s teškim vremenskim prilikama, ali unazad godinu dana problem rješava na inovativniji način. U tlo miješa vulakanske minerale i na taj način skladišti vodu.

Kada brati papriku za sušenje i kako ju najbolje osušiti

"Od kada provodim ovakav način uzgoja, svoja ogromna polja navodnjavam dva ili tri puta godišnje i to samo u najtoplijem mjesecu, kolovozu kada kiša uopće ne pada“, rekao je za reuters te priznao kako je inače usjeve zalijevao svakih 8-10 dana. 

Projekt vrijedan više od milijun kuna

Kao dio projekta prilagodbe klimatskim promjenama, financiran od strane Europske unije, u Batyi je iskopana i produbljena bivša glinena jama od koje je napravljen rezervoar i prirodno močvarno područje za zadržavanje vode. 

"Budući da oborine postaju neujednačene, poljoprivrednici se suočavaju s razdobljima intenzivnih poplava i suša. Kišnica koja je sačuvana na ovaj način pomaže dopunjavanju razine podzemne vode", tvrdi načelnik tog mjesata, Csaba Fekete

Suša Europi prijeti i ove godine?

Vrijednost projekta je 64 milijuna forinti (gotovo 1,4 milijuna kuna). Europska unija financirala je 60%, vlada 30%, a 10% općina i Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF). 

Stručnjak WWF-a, Matyas Farkas poručio je kako je cilj ovakvog pothvata osnažiti općine i pokazati im da se protiv hidroloških problema i klimatskih promjena  može boriti u manjem opsegu. 

Prema Europskoj agenciji za okoliš, učestalost i jačina suša porasla je u većini dijelova Europe, a porast je najveći u južnom dijelu.


Tagovi

Mađarska Ljuta paprika Suša Rezervoar Navodnjavanje Projekt Vulkanski minerali


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.