Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 24.04.2020. 15:00

Suša Europi prijeti i ove godine?

Poljoprivredna proizvodnja uvelike ovisi o vremenskim i klimatskim uvjetima što ju čini jednim od najugroženijih sektora. Klimatske promjene utječu na prinose usjeva i stočarsku proizvodnju, a time i na prihode uzrokujući znatne ekonomske gubitke.

Foto: Martina Popić
  • 3.455
  • 521
  • 1

Prema podacima Europske agencije za okoliš (EEA) sve je veći porast suša u većem dijelu Europe, posebno u južnoj. Predviđene su i sve veće suše riječnih tokova za većinu regija, osim za srednjoistočnu i sjeveroistočnu Europu.

Najveći porast rizika od ove vremenske nepogode predviđa se na jugu kontinenta, gdje će se povećati konkurencija između različitih korisnika vode, poput poljoprivrede, kućanstava, turizma i industrije.

Poljoprivreda najugroženija

Klimatske promjene utječu i utjecat će na sve gospodarske sektore. Suše mogu imati ozbiljne posljedice za ekosustave i građane te za mnoge gospodarske sektore, uključujući poljoprivredu, proizvodnju energije, industriju i javnu opskrbu vodom.

Poljoprivredna proizvodnja uvelike ovisi o vremenskim i klimatskim uvjetima, što je čini jednim od najugroženijih sektora. Promjene u temperaturi i oborinskim režimima te ekstremni vremenski i klimatski uvjeti utječu na prinose usjeva i stočarsku proizvodnju, a samim time i na prihode od poljoprivrede te uzrokuju znatne ekonomske gubitke.

Iza nas najtoplija zima ikad zabilježena u Europi: Veljača za 3,9 °C toplija od prosjeka

Važno je razlikovati različite vrste suše. Trajna meteorološka (tj. nedostatak oborina) može se proširiti na vlagu tla (poljoprivrednu) sušu koja utječe na rast biljaka i usjeva, što može prerasti u hidrološku sušu koja utječe na vodne resurse, kvalitetu vode i slatkovodne ekosustave.

Zbog suše prijeti napuštanje poljoprivrednog zemljišta?

Klimatske promjene već nepovoljno utječu na poljoprivredu, a kako piše EEA, to će se i nastaviti. Očekuje se još veći porast ove nepogode, naročito u južnom dijelu kontinenta, a u agenciji smatraju da bi to moglo dovesti do napuštanja poljoprivrednih zemljišta.

Također, promjene klime utječu i na dostupnost vode koja je potrebna za navodnjavanje, obradu poljoprivrednih proizvoda, pojenja stoke, prijevoza i skladištenja. Ipak, kažu i da će one u dijelovima sjeverne Europe možda donijeti i nešto pozitivno, a riječ je o dužim vegetacijskim sezonama za rast biljaka, ali da će nestašica vode, toplinski valovi, velike količine oborina koje pridonose eroziji tla i drugi ekstremi uzrokovati slabije prinose.

Osim toga, brojni učinci ovih promjena izvan kontinenta mogli bi utjecati na cijenu, količinu i kakvoću proizvoda te, kao posljedica toga, na trgovinske tokove, što bi pak moglo utjecati na prihode od poljoprivrede.

Podaci od prošle godine pokazuju kontinuirani trend zagrijavanja

Prema posljednjim podacima Copernicusa, 11 od 12 najtoplijih godina zabilježeno je od 2000. što govori da je globalno zagrijavanje sve jače. Iz službe ističu i da su se tri razdoblja toplog vremena dogodila u veljači, lipnju i srpnju što je dovelo do rekordno visokih temperatura. Dodatno, sva su godišnja doba bila toplija od prosjeka. U nekim dijelovima Europe ljetne su temperature čak 3 do 4°C bile više od uobičajenih. Intenzivni toplinski valovi u lipnju i srpnju doveli su do rekordnih temperatura u nekim zemljama poput Francuske i Njemačke.

Nestat će polovica svjetskih vinograda?

Podsjetimo i na to da bi više od polovice svjetskih vinograda moglo nestati poveća li se temperatura za 2°C, a nestalo bi čak 85% u slučaju povećanja od 4°C.

Njemačka: Suša će najviše pogoditi mala gospodarstva

Njemačka je zabrinuta zbog mogućnosti treće godine izravne suše, a koja bi mogla pogoditi i našu zemlju. Njihova ministarica poljoprivrede Julia Kloeckner je zabrinuta zboga kontinuiranog suhog vremena koji utječe na usjeve. Ističe da bi ova  sušna godina mogla snažno pogoditi mala gospodarstva.

Kloeckner je za njemačke medije izjavila kako su od sredine ožujka neke regije dobile manje od 10 l/moborina u usporedbi s 50 l/m2 u normalnim godinama. Blaga zima također utječe i na sve veće probleme sa štetnicima jer im toplo vrijeme omogućuje prezimljavanje.


Tagovi

Suša Klimatske promjene Globalno zagrijavanje Europa Ugrožena poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]