Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručne preporuke
  • 12.02.2023. 10:30

Koji su najvažniji faktori u proizvodnji presadnica povrtlarskih biljaka?

Propuste koji se naprave u ovom razdoblju, nije moguće kasnije ispraviti, jer samo dobar rasad omogućava sigurnu proizvodnju i zadovoljavajuće prinose

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 2.127
  • 130
  • 0

Proizvodnja presadnica povrtlarskih biljaka jedan je od najvažnijih segmenata u proizvodnji povrća, jer od njega ovisi uspjeh cjelokupne proizvodnje. Suvremena tehnologija zahtijeva upotrebu sadnog materijala koji je po biološkim osobinama, fiziološkom stanju i fitosanitarnoj ispravnosti vrhunske kvalitete.

Presadnica je mlada biljka s 4-10 stalnih listova i predstavlja osnovu proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru, a za toploljubive biljke i na njivi i vrtu, navodi Milica Veletić, viša stručna suradnica za povrtlarstvo Resora za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede RS. 

"Propuste koji se naprave u ovom razdoblju nije moguće kasnije ispraviti, jer samo dobar rasad omogućava sigurnu proizvodnju i zadovoljavajuće prinose, po kvaliteti i kvantiteti", pojašnjava

Osnovni faktori proizvodnje

Podsjeća i da se proizvodnja presadnica za većinu povrtlarskih biljaka za ranu proizvodnju odvija u zaštićenom prostoru s grijanjem, a objekti bez dopunskog zagrijavanja koriste se za proizvodnju srednjeranog ili kasnog rasada. Osnovni faktori uspješne proizvodnje sadnog materijala povrća su: temperatura i relativna vlažnost zraka, svjetlost, temperatura i sastav podloge u kojoj se proizvodi sadni materijal, voda, vegetacijski prostor i dr.

 U razdoblju prije presađivanja obavlja se kaljenje presadnica (Foto: Depositphotos/Lucky_1911)

"Može se proizvoditi kao rasad 'golih žila' i i presadnice iz posude i kontejnera. Proizveden direktno u supstratu objekta, pred rasađivanje se čupa i odlikuje se slabijom kvalitetom. Onaj sa zaštićenim korijenovim sustavom je daleko kvalitetniji i omogućava biljkama nakon rasađivanja, da bez velikih stresova nastave dalje vegetaciju", ističe Veletić i dodaje kako je sjeme prvi i osnovni faktor u proizvodnji, koji nosi genetski potencijal i osnova je dobrog roda.

Sjeme treba biti zdravo, dezinficirano, te posjedovati sve propisane fizičke, kemijske i biološke parametre kvalitete. Supstrat je sljedeći važan faktor, koji mora pružiti optimalne uvjete za razvoj sjemena, imati dobra fizička i kemijska svojstva, kao i dobro izbalansiran odnos makro i mikro elemenata. "Kao takav omogućit će brzo i lako klijanje, nicanje, rast i razvit će uzgajane biljke. Na tržištu se mogu pronaći gotovi supstrati, koji u sebi sadrže sve elemente neophodne za uspješnu proizvodnju rasada", preporučuje. 

Kada i kako posijati sjeme rajčice za presadnice?

Temperatura i relativna vlažnost zraka su jedni od osnovnih faktora uspješne proizvodnje sadnog materijala povrća. Za vrijeme klijanja i nicanja temperatura većine povrtlarskih biljaka treba biti oko 30°C, dok se u kasnijem periodu ta vrijednost snižava 10-ak stupnjeva, kako ne bi došlo do izduživanja rasada.

"Nakon toga treba održavati na 20-ak stupnjeva do faze kaljenja, 7-14 dana prije rasađivanja, kada je niža. Jako je bitno da ne dolazi do velikih oscilacija, kako bi se izbjegli stresovi, a optimum za većinu povrtlarskih biljaka je u granicama 20-27°C", kaže ova stručnjakinja uz napomenu da tijekom noći temperatura treba bitinešto niža, ali ne ispod 15°C, a desetak dana prije rasađivanja oko 10°C. 

Kaljenje rasada

U periodu prije rasađivanja vrši se kaljenje (jačanje) rasada i njegova priprema za privikavanje na nešto drugačije uvjete nakon rasađivanja na stalno mjesto. Povećana vlažnost zraka, visoka temperatura i smanjena osvijetljenost biljaka utječe na formiranje nježnih i izduženih biljaka, koje su podložne napadu bolesti.

Zbog toga je zaštićeni prostor s proizvodnjom presadnica neophodno svakodnevno provjetravati. Kada su hladni i vjetroviti dani obavlja se kratkotrajno, u najtoplijem dijelu dana, a tijekom toplijih, proljetnih dana, provjetrava se duže.

Kada su hladni i vjetroviti dani provjetravanje se obavlja kratkotrajno (Foto: Gordana Nastić)

"Za proizvodnju rasada neophodno je dovoljno svjetlosti. Dužina dnevnog osvjetljenja trebala bi trajati 14 - 16 sati, zbog čega se vrši dopunsko osvjetljenje, jer se time postiže ranije sazrijevanje plodova i veći prinos", kaže Veletić, pojasnivši da se u te svrhe koriste obične, halogene ili natrijeve sijalice.

Biljke rasada uzgajane pri lošijem osvjetljenju su blijede, izdužene, krte, slabo olistale i ne mogu biti osnova dobre proizvodnje. Za normalan razvoj potrebno je i dovoljno vode, ne smiju trpiti nedostatak, ali i višak može biti štetan. Poželjno je da temperatura vode za zalijevanje bude oko 18 - 20°C, da je kemijski i biološki čista.

Kako proizvesti presadnice kupusa?

"Važno je redovno zalijevanje, ne često, bolje rjeđe s većom količinom, kako bi se korijen biljaka dobro razvijao. Norma navodnjavanja je 5-10 l/m². Tijekom hladnog perioda navodnjavanje se vrši svaki 5-7 dana, a kada otopli svakih 2-3 dana. Tamnozelen list ukazuje na nedostatak vode, a svijetlozelen na suvišak vode", ističe.

Prilikom rasađivanja važno je da biljke budu u određenoj fenološkoj fazi porasta, da imaju dobro razvijen korijen, čvrsto i kratko stabalce i 4-10 intenzivno zelenih i dobro razvijenih listova. Previše mlad rasad brzo se ukorjenjuje, ali sporije raste, dok prestar sporije obnavlja korijenov sustav i zbog toga se izvjestan broj listova suši. Zbog mogućnosti gubitaka, prilikom uzgoja nepikiranog rasada uvijek se planira 20-25 %, a pikiranog 10-15 % biljaka više nego što je potrebno za jedinicu površine.


Tagovi

Rasad Povrtlarsko bilje Povrće Zalijevanje Provjetravanje plastenika Milica Veletić Presadnice Uzgoj presadnica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.