Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 17.01.2023. 07:30

Kako proizvesti presadnice kupusa?

O čemu ovisi vrijeme sjetve kupusa? Koja mu temperatura najviše odgovara? Kada ga posaditi na otvoreno?

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.915
  • 128
  • 0

Proizvodnja kupusa započinje uzgajanjem presadnica u zatvorenom prostoru ili sjetvom na otvorenom polju. Omogućava ranu berbu, manji je utrošak sjemena, lakše se osiguravaju optimalni uvjeti, a njega i zaštita mladih biljaka nisu zahtjevne.

Ova povrtnica je relativno otporna na niske temperature i to je njena prednost nad ostalima. Nije zahtjevna poput proizvodnje presadnica paprike ili rajčice. Nema potrebe za presađivanjem i pikiranjem, ne zahtijeva visoke temperature.

Rane presadnice, rana berba

Proizvodnja presadnica, sadnja i termin berbe se mogu podesiti prema zahtjevu tržišta. Sjetva se obavlja u plastenicima i rasadnicima (pokrivenim tunelima, klijalištima). Vrijeme sjetve u južnim regijama za rani kupus je do kraja siječnja. Presađuje se u veljači i ožujku, a za berbu stiže u svibnju.

Kada je kontinentalni dio u pitanju, vrijeme sjetve ranog je u siječnju i veljači. Presađuje se u ožujku i travnju. Za berbu stiže u lipnju i srpnju. Drugi termin je rezerviran za sjetvu u ožujku, sadnju u svibnju i berbu u kolovozu. Treći termin je kasna sjetva krajem travnja i u svibnju na otvorenom polju. Ovako dobivene presadnice se sade u lipnju i srpnju, a glavice stižu za berbu u listopadu do kraja prosinca.

Od uvjeta i sortnih karakteristika ovisi i dužina perioda uzgoja presadnica. Kod ranog kupusa ona se kreće od 45 do 70 dana, srednje ranog od 35 do 50 i kod kasnog od 30 do 40 dana.

Sadnju i termin berbe podesite prema zahtjevu tržišta (Foto: Depositphotos/Alin_Kris)

Osigurajte optimalne uvjete

Biljka je dugog dana, a najveće zahtjeve prema svjetlosti ima upravo proizvodnja presadnica. Supstrat treba biti umjereno vlažan. Rane sorte imaju nešto manje zahtjeve i bit će nužno osigurati 60 do 70 posto od poljskog vodnog kapaciteta, dok kasne traže vlažnost do 80 posto.

Optimalna vlažnost zraka je od 60 do 90 posto. I pored toga što je kupus otporan, uspjeh proizvodnje je pod velikim utjecajem režima topline i vlage. On može niknuti pri temperaturi od 2 do 3ºC, ali je nicanje vrlo sporo, neujednačeno i veća je mogućnost propadanja klijanaca. Generalno se može reći da sa sjetvom ove povrtnice ne treba žuriti ni na otvorenom sve dok se tlo ne zagrije na 5ºC.

Kako bi to izbjegli potrebno je osigurati optimalne uvjete za klijanje, nicanje i rast. Na temperaturi od 18 do 20ºC niče za dva do tri dana. U fazi klicinih listića mogu podnijeti kratkotrajni mraz.

Mlade biljke će rasti i na temperaturi od oko 7ºC, a optimalno je 12 do 17ºC. Spremne su za sadnju kada imaju dobro formiran korijen i razvijeno pet do sedam listova. Prije iznošenja na otvoreno i sadnje potrebno je obaviti kaljenje, odnosno postepeno privikavanje mladih biljaka na vanjske uvjete. Dobro ojačane presadnice mogu izdržati pad temperature i do -6º, ali će na -2ºC stradati onaj koji nije prošao kroz ovaj tretman.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgajanje kupusa Rani kupus Temperatura Vlaga Kasni kupus Presadnice kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.