Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 18.01.2022. 15:00

Kako aktivirati i dezinficirati sjeme paprike?

Kako najlakše možemo probuditi sjeme? Kojim sredstvima obaviti dezinfekciju sjemena paprike?

Foto: Depositphotos/CharMoment
  • 6.085
  • 414
  • 2

Uzgoj presadnica paprike nije jednostavan. Potrebno je uložiti puno vremena, rada, znanja i strpljenja, jer je paprika "gospođa" među povrćem. Da bi bili uspješni, prvo je potrebno pripremiti sjeme.

Samo kvalitetno sjeme je jamstvo da ćemo dobiti dobre presadnice i obilan urod. Najbolja je opcija da imate svoje, odnosno da od svake sezone ostavite vlastito. Ako ga, pak, kupujete, obratite pažnju potječe li od pouzdanog proizvođača. Na svakom pakiranju, vrećici moraju biti napisani podaci o kojoj sorti ili hibridu paprike se radi, kada je proizvedeno i do kada je njegova klijavost i svi ostali podaci koji čine deklaraciju. Nemojte kupovati velike količine i praviti višegodišnje zalihe. Sjeme paprike gubi klijavost relativno brzo. Može se čuvati do tri godine.

Odlučite koju sortu ili hibrid želite uzgajati. Hibridi su pogodniji za komercijalnu proizvodnju, dok su sorte pogodne kada želite očuvati neku staru, imati vlastito sjeme.

Odvojite dobro i loše

Prije bilo kakve pripreme, odvojite dobre i loše sjemenke. Ovo je naročito važno kada imate svoje. Napravite vizualni pregled i odbacite sve one koje su polomljene, čija se boja promijenila, deformiranog su oblika ili malih dimenzija.

Poslije vizualnog pregleda potrebno je odvojiti šture, one koje nemaju dobro razvijenu klicu i koje neće klijati. To je najlakše učiniti pomoću otopine soli.

U posudu (čašu) je potrebno uliti 100ml tople vode i dodati 5g soli. Količina sjemena treba biti manja. Dovoljno je da pokrije dno posude u tankom sloju. Sve dobro promiješati. Dodajte sjeme povremeno mješajući tijekom 2 minute. Na površinu će isplivati sve šture koje je potrebno sakupiti i baciti. Potonulo je dobro za sjetvu. Ocijedite ga, dobro isperite čistom, mlakom vodom i prosušite.

Kako provjeriti klijavost sjemena?

Tako nećete trošiti vrijeme i pripremljen materijal na sjetvu onoga koje nema nikakvu šansu proklijati.

Aktiviranje sjemena

Kako bi ubrzali klijanje sjemena paprike, potrebno ga je aktivirati. Ako ste kupili pilirano, koje je obloženo hranjivim slojem njega ne pripremate već direktno sijete.

Pilirano sjeme direktno sijte (Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com)

Možete ga aktivirati na nekoliko načina. Najjednostavniji je da ga stavimo u malu, platnenu vrećicu koju zavežemo i objesimo na cijev radijatora. Važno je da temperatura prostorije i samog radijatora nikada ne padne ispod 20ºC.

Dezinfekcija sjemena

Postupkom dezinfekcije s površine sjemena se uklanjaju uzročnici bolesti kao što su bakterije i gljivice.

Jedan od starih načina je upotreba kalij permanganata, ali ona nije uvijek pouzdana. U 100ml vode otopi se 1g kalij permanganata. U tu otopinu spustite sjeme ili vrećicu od tkanine u kojoj se ono nalazi. Ostavite da stoji potopljeno 20 do 30 minuta, a zatim isperite čistom vodom.

Kada se dezinfekcija obavlja pomoću hidrogen peroksida koristi se 3% otopina i u njega se potopi sjeme ili ono u vrećici. Ostavite ga pola sata i poslije isperite čistom vodom.

Za pristalice ekološke poljoprivrede postoji mnoštvo prirodnih sredstava koje mogu sami napraviti. Najjednostavnija je otopina češnjaka, meda, pepela, sok aloe vere, ali i duhana i mnogobrojni biljni čajevi.

Kako bi napravili otopinu češnjaka potrebno je da zgnječimo dva do tri češnja i prelijemo sa 100ml vode i ostavimo da odstoji najviše 24h. Procijedimo i u dobivenu otopinu potopimo sjemenke oko pola sata.

Paprika je vrlo zahtjevna (Foto: Bigstockphoto/NataliaL)

Otopina meda istovremeno će ga dezificirati, ali i obložiti hranjivim tvarima i aktivirati ga. U čašu vode, od 200 do 250ml, doda se jedna žličica meda i u ovu otopinu ga potopimo te ostavimo 4 do 5h.

Za tretiranje sokom od aloe vere uzima se odnos soka i vode 1:1. U dobivenu otopinu se potope sjemenka oko pola sata.

Dezinfekciju možemo obaviti i otopinom drvenog pepela. S pola litre vode prelijemo jednu žlicu pepela i dobro izmješamo. Ostavimo sljedeća dva dana, ali povremeno promiješamo. U procijeđenu otopinu potopimo sjemenke, možemo ih staviti u platnenu vrećicu, i ostavimo najviše 5h.

Ove otopine možete koristiti za dezinfekciji sjemena drugih povrćarskih vrsta, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Uzgoj presadnica Dezinfekcija sjemena Aktiviranje sjemena Sjeme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]