Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klijavost sjemena
  • 08.01.2016. 15:30

Kako provjeriti klijavost sjemena?

Utvrđivanjem klijavosti sjemena olakšavamo rad tijekom sjetve i osiguravamo dovoljnu količinu klijavog sjemena.

Foto: pixabay.com
  • 8.031
  • 261
  • 0

Bliži se proljeće, vrijeme za sjetvu, i potrebno je pregledati sjeme. Tijekom svake sezone ostane nam izvjesna količina sjemena koju nismo posijali ili kojoj je istekao deklaracijski rok sjetve i za koju je najbolje unaprijed utvrditi stupanj klijavosti i tako olakšati rad tijekom sjetve.

Pod klijavim sjemenom podrazumijevamo broj sjemenki koje su proklijale, a izražava se u postotku (%) u odnosu na ukupan broj posijanih sjemenki.

Potrebno se pobrinuti da se sjetva obavlja sjemenom koje može klijati i razvijati nove biljke. Da bi bili sigurni kakve je klijavosti sjeme, najbolje je to utvrditi testom dva do pet tjedana prije sjetve. Za takve testove uzima se manja količina sjemena (minimalno 10 sjemenki).

Brzi test - sjeme potopiti u otopinu soli

Najlakši i najbrži način utvrđivanja klijavosti sjemena je da se uzorak sjemena potopi u slabu otopinu kalij-permanganata. Klijavo sjeme će potonuti na dno, a ono koje nije će isplivati na površinu.

Isti učinak će imati i potapanje sjemena u slabu otopinu soli. Prvo se napravi slaba otopina soli od 3% do 5% i sjemenke se spuste u otopinu koja se lagano promiješa i ostavi 10 do 15 minuta. Sjeme krastavca se potapa u otopinu 30g soli i 1l vode, a sjeme paprike, rajčice, patlidžana, kupusa se potapa u otopinu 50g soli i 1l vode. Loša nefunkcionalna zrna će isplivati na površinu. Ovo je brzi test koji se često koristi u sjetvi krastavca i kojim se uklanjaju manjkave sjemenke krastavca. Nakon ovog testa potrebno je sjemenke krastavca dobro isprati vodom i što prije posijati. Ukoliko nećemo pristupiti sjetvi, sjemenke je potrebno osušiti.

Pripremiti klijalište

10 ili više sjemenki se uzme od ukupne količine i položi na ovlaženu gazu, salvetu ili papirnati ubrus i odozgo pokrije sa drugim navlaženim komadom. Ovako pripremljeno klijalište se stavi u tanjur i prekrije tankom najlonskom folijom ili se stavi u zip vrećice (bolje čuvaju vlagu). Čuva se na sobnoj temperaturi (najbolje na temperaturi od 18 do 20ºC) i pazi da je gaza uvijek dovoljno vlažna.

U ovisnosti o vrsti i sorti, sjemenke će proklijati nakon nekoliko dana. Vaše je da izbrojite broj klijavih zrna. Prilikom brojanja treba obratiti pažnju i na zrna koja su klijala, ali koja pokazuju različite abnormalne pojave (pojava samo korijena ili samo nadzemnog dijela, razni drugi deformiteti koji će dovesti do uvenuća klijanca). Ovakva zrna treba ubrojiti u zrna koja ne razvijaju biljke tj. u mrtva zrna.

Za ispitivanje sjemena tikvice, može se koristiti trik sa elektrostatičkim nabojem plastične boce. Suho sjeme se položi u tankom sloju. Plastična boca se protrlja i kada nastane statički naboj, prijeđe se iznad sjemenki na visini od 1 do 2cm. Prazne sjemenke će se zalijepiti za bocu. Ovaj postupak treba ponoviti nekoliko puta.

Broj dana za klijanje

Različitim kulturama je potreban i različit broj dana da bi klijale i niknule. Sjeme repe, repice, cikle, dinje, krastavca, pasulja, kukuruza, graška klija nakon pet do sedam dana.

Nakon 10 dana pojavljuju se mlade biljke nekih sorti graha, tikvice, tikve, kupusa, patlidžana, zelene salate, luk iz sjemena, rajčica, mrkva, lubenica.

Celer, kopar, peršin, pastrnjak, paprika trebaju i više od dva tjedna kako bi proklijali. Sjemenu šparoge je potrebno i preko tri tjedna da proklija i nikne.

Nakon pojave klijanaca utvrđuje se koliki je postotak sjemena sa klicama:

  • 0% - sjeme nije pogodno za sjetvu, mrtvo sjeme;
  • 20% - sjeme sa vrlo malom klijavošću, opravdana sjetva samo ako se radi o vrsti i sorti čije se sjeme teško nabavlja i koju želimo očuvati, najbolje je ovakvo sjeme posijati u zatvorenom prostoru gdje možemo nadzirati većinu uslova nicanja;
  • 50% - sjeme srednje moći klijavosti, ovo sjeme se može posijati u vrt ,ali uz povećanje sjetvene norme za 50%;
  • 80% - sjeme dobrih klijavih karakteristika;
  • 95% - sjeme odlične kvalitete.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Klijanje Potapanje sjemena Klice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]