Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sortno i hibridno sjeme
  • 04.02.2019. 18:00

Koja je razlika između sortnog i hibridnog F1 sjemena?

Vrlo često uzgajivačima nisu jasne oznake na vrećicama povrća i cvijeća i zbunjuje ih što je sorta, a što je hibrid F1. Zašto je sortno sjeme pogodno za daljnju reprodukciju sjemena? Česta je i zabluda da F1 oznaka označava GMO sjeme.

Foto: Bigstockphoto/jarafoti
  • 9.443
  • 257
  • 0

Pojam sorta se odnosi na grupu biljaka koje se odlikuju specifičnim osobinama, prilagođene su uvjetima određenog klimatskog područja i čije sjeme vjerno prenosi svoje osobine na potomstvo.

Upravo u tome što sortno sjeme vjerno prenosi genetički materijal je i ključ opstanka mnogih starih sorti povrća. Iz godine u godinu možete uzgajati neku sortu i čuvati sjeme. Tako svako kućanstvo može čuvati sjeme raznih biljnih vrsta i sorti. Križanjem, miješanjem sorti možemo dobiti hibride, ali i obrnuto. Treba znati da je to dugotrajan proces, ali suvremena znanstvena dostignuća olakšavaju taj proces.

Hibrid je prirodan, GMO nije

Naziv hibrid potječe od latinske riječi hybrida što u prijevodu označava nešto miješano, križano. Sama riječ nam govori da je došlo do nekog miješanja. Hibridni organizmi u sebi sadrže osobine obaju roditelja. Vrlo često se miješa pojam hibrid i GMO. Hibrid i proces nastanka hibrida, hibridizacija, su prirodne pojave koje se spontano događaju u prirodi. GMO nije prirodan proces. Ni mi nismo ništa drugo nego hibridni organizam koji je naslijedio osobine svojih roditelja. Da nije tako ne bi se razlikovali od prvog čovjeka, samo bi se duplirali. Tako se u prirodi svakodnevno događaju hibridizacije – miješanja, križanja.

Najčešća hibridizacija je u okviru iste vrste ili roda. Tako su stvorene sve stare sorte voća, povrća i začinskog bilja, i svih biljnih vrsta. Danas možemo namjenski križati sorte koje želimo ili sorte i hibride (linije) ili hibride i hibride. Možda je jedna sorta dinje sočna, dok je druga fantastičnog okusa. Hibrid nastao od njih može davati plodove koji su sočni i dobrog okusa.

Hibridi se označavaju kao F1 generacija

Hibridizacija se može dogoditi i među roditeljima koji ne pripadaju istoj vrsti ili rodu, ali takvi hibridi – potomci – bastardi su najčešće sterilni. Takvih slučajeva u životinjskom svijetu ima puno. Primjer su kombinacije kokoši i fazan ili paun i morka (biserka). Sigurno su najpoznatije mula (kombinacija kobile i magarca) i mazga (kombinacija magarice i konja).

U biljnom svijetu hibridi – kultivari se označavaju kao F1 generacija. Oznaka F1 na vrećici sjemena povrća nema nikakve veze s GMO samo vam govori da se radi o hibridu – kultivaru s poboljšanim osobinama kao što su: veća rodnost, bolja obojenost plodova, sočnost ili okus, bolja otpornost na sušu i slične osobine.

GMO je sasvim nešto drugo. Ovom tehnikom će stvoriti organizam koji sadrži gene nekog drugog organizma koji ne pripada toj vrsti ili rodu. Najčešće je to ubacivanje gena bakterija u žitarice – kada već govorim o biljnom svijetu.

Sam po sebi hibrid – kultivar F1 nije GMO.

Hibridi ne prenose vjerno osobine u daljnjem uzgajanju

Druga stvar s hibridnim F1 sjemenom je što to sjeme u daljnom uzgajanju neće vjerno prenositi osobine. Već u sjemenu od F1 biljaka dolazi do cijepanja na sjeme koje sadrži više gena jednog ili drugog roditelja.

Zbog toga ako želite od svojih biljaka sačuvati sjeme za daljnju sjetvu birajte za sjetvu sortno sjeme poput krastavca Sunčani potok, paprika Kurtovska kapija i bilo koje sorte bez oznake F1.

Profesionalni proizvođači više vole F1 sjeme zbog niza dobrih osobina, ali oni i mogu kupiti suvremene, skupe hibride. Mada, postoje i jeftini hibridi poput krastavca kornišona Levina F1 koji se prodaje dosta dugo i popularan je kod vrtlara.


Tagovi

Sortno sjeme Hibridno sjeme Razlika GMO


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Radna akcija subotom 💪🏼🙌🏼 #udrugaplantaza

U petak, 8. 9. otvaramo vrata našeg novog prostora.

Vidimo se na 3. PLANTidi❕❕