Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana kvaliteta
  • 05.07.2022. 16:30

"Dokazana kvaliteta - Hrvatska" uskoro i na rajčicama - koji proizvođači su u igri?

Čega se moraju pridržavati proizvođači čiji proizvodi nose ovu oznaku?

Foto: Martina Popić
  • 710
  • 43
  • 0

Na tržištu će se ubrzo naći i prve rajčice označene znakom "Dokazana kvaliteta – Hrvatska". Zahtjev za priznavanje navedene oznake podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara, a prvi proizvođači koji su uspješno završili postupak potvrđivanja sukladnosti proizvodnje rajčice sa ovom specifikacijom za povrće su Belje plus d.o.o. i Fructus staklenici d.o.o., priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Staklenik tvrtke Belje u kojem se uzgajaju rajčice koje će uskoro nositi ovu oznaku smo nedavno i mi posjetili, a kako izgleda ta proizvodnja na površini veličine čak šest nogometnih igrališta možete pročitati ovdje.

Odgovorno korištenje pesticida

Kako navode, proizvođači povrća koji koriste taj znak moraju osigurati proizvodnju prema točno definiranim kriterijima u Specifikaciji, a to uključuje brigu o zaštiti okoliša odgovornom uporabom gnojiva i pesticida, optimalno vrijeme berbe povrća, duljinu prijevoza kako bi se sačuvala hranjiva vrijednost proizvoda, izbor ambalaže koja štiti povrće od oštećenja pri skladištenju i transportu.

Prvi koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća, a Zahtjev za priznavanje podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od listopada 2021. godine na tržištu mogu kupiti jabuke označene spomenutim znakom, a uskoro će ga nositi i druge vrste voća.

Drugii je sektor konzumnih jaja, a Zahtjev je podnijela Udruga za znanost o peradi te se od veljače 2022. godine na tržištu mogu kupiti jaja označena ovim znakom.

Konzumna jaja tvrtke Luneta dobila oznaku "Dokazana kvaliteta-Hrvatska"

Troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja. Svi detalji o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – "Dokazana kvaliteta" nalaze se na ovdje.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Dokazana kvaliteta Označavanje proizvoda Rajčica Belje plus d.o.o. Fructus staklenici d.o.o.


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.