Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidroponski uzgoj
  • 15.06.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Mitrovac

Uzgoj rajčica u stakleniku veličine šest nogometnih igrališta? Evo kako izgleda

Unutar ovog staklenika nema kemijskog tretiranja, a biološku kontrolu štetnika obavljaju korisni kukci dok su za oprašivanje zaduženi bumbari. Posjetili smo hidroponski uzgoj tvrtke Belje.

Foto: Martina Popić
  • 1.172
  • 159
  • 0

Na lokaciji Mitrovac, između Grabovca i Kneževih vinograda, smjestio se staklenik u kojem tvrtka Belje proizvodi godišnje čak 2.700 tona ovih plodova.

"Površine je 4,5 hektara, a uzgajamo grapolo, beef i cherry rajčice", ispričao nam je prilikom posjeta voditelj ove proizvodnje, Robert Marković. Kako kaže, unutar staklenika nema kemijskog tretiranja, a oprašivanje vrše bumbari dok su za posao biološke zaštite zaduženi drugi korisni kukci koji se bore protiv lisnih uši, minera, bijelih mušica, crvenog pauka i slično.

Svaka biljka rajčice raste u posudama s kokosovim vlaknom i hranjivoj otopini, a dostigne visinu od 15 do 18 metara i daje 20 kilograma plodova.

Rajčice ne sazrijevaju u skladištu

"Ovo je cjelogodišnja proizvodnja. Biljke su postavljene na stalna mjesta u siječnju, a krajem ožujka smo započeli s prvom berbom", istaknuo je Marković. Ovaj smo staklenik posjetili u petak, 10. lipnja u sklopu putovanja agrarnih novinara u Baranju i radionice "Što nam donosi novi ZPP?", a voditelj proizvodnje nam je otkrio da su od početka sezone do tog dana ubrali preko osam tona.

Kao razliku između ostalih proizvođača u zatvorenom prostoru, ističu to da nemaju skladišni prostor. "Dakle, svježe ubrani plodovi odlaze direktno do trgovačkih lanaca i rajčica ne provodi nikakvo vrijeme u skladišnom prostoru kako bi sazorila", istaknuo je voditelj proizvodnje. Upravo zato njihov brend nosi naziv "Domaća rajčica" jer je okusom nalik na onu pravu domaću iz vrta.

Sve o ovom stakleniku ispričao nam je voditelj proizvodnje, Robart Marković

"Taj okus nam omogućuje to što rajčica ne sazrijeva u skladišnom prostoru jer temperature ispod 10 °C u hladnjačama negativno utječu na ovo povrće", dodao je Marković.

Biljne ostatke voze u bioplinsko postrojenje

Sezona im završava u prvoj polovici prosinca kada biljke i kokosove jastuke iznose iz staklenika nakon čega prostor moraju dezinficirati. Ostatak zelene mase usitnjavaju i voze u bioplinsko postrojenje ove tvrtke koje ih kasnije opskrbljuje toplinskom energijom. "Time si smanjujemo troškove grijanja", kazao je Marković.

Kokosova vlakna daju drugim staklenicima u kojima se uzgajaju paprike ili krastavci jer kao što na tlu moramo poštivati plodored tako je i u hidroponskom uzgoju.

U stakleniku je stalno zaposlena 41 osoba

Kako je pojasnio, željena temperatura u stakleniku je od 26 do 27°C dok je ona noćna 14°C. Hranjive tvari i vodu doziraju pomoću sustava za navodnjavanje kap na kap, a količinu hranjiva koju treba dodati određuju pomoću vaga koje važu kokosove jastuke.

Voditelj proizvodnje kaže da je isključivo riječ o mineralnim hranivima poput kalija i kalcija koji su neophodni za rast ove povrtne kulture. "Trebamo točno određenu dozaciju zato ne možemo koristiti organska gnojiva", pojasnio je.

Većina zaposlenika je iz okolnih sela, a stalno zaposlenih u stakleniku ove tvrtke je 41 osoba. "Bilo bi dobro da je u okolini više ovakvih sustava gdje bi ljudi mogli raditi, ostvariti stabilne prinose uz osam sati rada dnevno, a nakon radnog vremena dodatno se kod kuće baviti još nečim", zaključio je Marković.  


Fotoprilog


Tagovi

Tvrtka belje Hidroponski uzgoj Uzgoj rajčice Staklenik Biološki uzgoj Robert Marković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]