• Prosvjed
  • 01.09.2020. 15:00
  • Njemačka

ZPP ide u korist velikih gospodarstava? Na njemačkim ulicama prosvjedovalo 1.300 ljudi

Udruge smatraju da je raspodjela sredstava iz Zajedničke poljoprivredne politike zastarjela te se potrebno u većoj mjeri orijentirati prema Zelenom planu Europske komisije.

Foto: Facebook/ Wir haben agrarindustrie satt
  • 1.190
  • 67
  • 0

Europske skupine civilnog društva, bijesne zbog desetljeća masovne industrijalizacije poljoprivrede, okupile su se u nedjelju 30. kolovoza u njemačkom gradu Koblenzu, gdje je 12 ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije započelo dvodnevne neformalne razgovore.

Savez od 400 društava, koji su u Njemačkoj poznati po sloganima "Dosta nam je agro-industrije" i "Dobra hrana, dobra proizvodnja, Europa", zatražio je radikalne promjene Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), piše dw.

Bolja raspodjela poljoprivrednog proračuna EU

Udruge smatraju da je raspodjela sredstava iz ZPP-a zastarjela te je potrebno u većoj se mjeri orijentirati prema Zelenom planu Europske komisije.

"Zeleni plan je postavio smjer koji post-Zajednička poljoprivredna politika mora pratiti. Ministri moraju osigurati održivost suvereniteta hrane za buduće generacije i ponovno izgraditi ekosustav, tlo i otpornost ruralnog života", poručili su.

Rasprava o ZPP-u i eko proizvodnji čekat će jesen

Trenutna europska politika jeftinog i neodrživog uvoza degradira zemlju u državama u razvoju, a Njemačka, koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije ima neizmjernu odgovornost usuglasiti ZPP s klimatskim ciljevima i onima za očuvanje bioraznolikosti.

ZPP ide u koristi velikim gospodarstvima

Također, savez upozorava kako trenutna raspodjela sredstava ZPP pogoduje velikim zemljoposjednicima u čijem je vlasništvu sve više zemlje i proizvodnje, dok s druge strane mala gospodarstva propadaju.

Između 2005. i 2016. na području Europske unije četiri milijuna poljoprivrednih gospodarstava bilo je prisiljeno zaustaviti proizvodnju zbog ekonomskih pritisaka.  

Mala poljoprivredna gospodarstva nestaju zbog velikih tvrtki

Policija je priopćila kako je 350 prosvjednika, od kojih su neki bili na traktorima i u kostimima životinja, krenulo prema mjestu događanja, palači na obali rijeke, dok se prosvjedu odazvalo sveukupno 1.300 osoba. 


Tagovi

ZPP Proračun Mala gospodarstva Reforma Raspodjela Proračun


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nas traktor kupljen ove godine, unatoč svim nedacama uspjeli smo.. #PRRRH