• Poljoprivredna gospodarstva
  • 14.07.2020. 07:30

Mala poljoprivredna gospodarstva nestaju zbog velikih tvrtki

Mala poljoprivredna gospodarstva u Europskoj uniji nisu u dobroj ekonomskoj situaciji jer su pod sve većim pritiskom velikih tvrtki. Naime, dok veliki dobivaju najviše potpore, mali su zakinuti jer imaju manje poljoprivrednih površina.

Foto: Depositphoto/BlackyZE
  • 2.186
  • 136
  • 0

Studija Europske komisije pokazala je da mala poljoprivredna gospodarstva u Europskoj uniji nisu u dobroj ekonomskoj situaciji jer su pod sve većim pritiskom velikih tvrtki. Naime studija ukazuje na razvoj nekoliko ključnih ekonomskih podataka ovisno o veličini poduzeća u EU.

Male farme s površinama ispod 5 hektara daleko su najveća skupina, ali se njihov broj smanjuje znatno brže u odnosu na veće. Također, sve se više povećava broj onih koje obrađuju više od 100 hektara. Uz to, njihova struktura i ekonomska snaga značajno se razlikuju u pojedinim europskim zemljama.

Mala gospodarstva nisu održiva?

Broj poljoprivrednih gospodarstava u EU smanjio se od 2010. do 2016. za oko 15%, na 10,2 milijuna i to najviše za one koji imaju manje od 5 hektara zemlje - gotovo za petinu, na oko 6,8 milijuna. Međutim, to znači da ta skupina i dalje čini dvije trećine svih farmi u EU.

Broj onih koja obrađuju između 50 i 100 hektara smanjio se za 3%, a onih koji obrađuju više od 100 hektara u porastu je za 6%.

Najviše malih na istoku EU

U istočnoj Europi su mnoge tvrtke još uvijek znatno manje nego u zapadnoj i stoga teško preživljavaju u odnosu na međunarodnu konkurenciju, piše agrarheute. Prosječna veličina posjeda u Njemačkoj i Francuskoj je 60 hektara, u Velikoj Britaniji gotovo 100 hektara no u Rumunjskoj su imanja nešto manja od 4 hektara, u Poljskoj 10, a u Italiji 12.

Wojciechowski: Podupirat ću mala i srednja gospodarstva jer su budućnost poljoprivrede

Istodobno, trećina svih poljoprivrednih gospodarstava u Europi nalazi se u Rumunjskoj, oko 13% u Poljskoj, a nešto manje od 10% u Italiji.

Podaci ukazuju da iako se broj farmi smanjuje, to nije slučaj s površinama korištenim u poljoprivredne svrhe. 

Mali dobivaju samo 13% izravne potpore?

Velikima mnogo veći promet daje više slobode da nadoknade štetu ili druge gubitke usjeva u određenim područjima. Više od polovice svih poljoprivrednih gospodarstava u EU ima manje od 4.000 eura dohotka godišnje! Njima je teško zaraditi za preživljavanje, a služe tek za popunjavanje budžeta ili što je to često slučaj u istočnoj Europi, služe za samodostatnost.

Naime, raspodjela pomoći EU-a prema veličini farmi također je vrlo nepovoljna za male farme, jer one dobivaju samo 13% izravne potpore.

Njihova ekonomska snaga također je različita između europskih zemalja: oko 17% poljoprivrednih proizvoda iz EU dolazi iz Francuske. Njemački poljoprivrednici doprinijeli su s 13%, talijanski s 12% i španjolski s 11%.

Iako se trećina svih poljoprivrednih gospodarstava nalazi u Rumunjskoj, ta zemlja može pridonijeti sa samo 3,4% jer je ekonomska snaga i konkurentnost njihovihuglavnom vrlo malih tvrtki slaba.

Koje države dobiju najviše potpora?

Zanimljiva je i raspodjela izravnih poljoprivrednih plaćanja i subvencija između veličina farmi - što se u osnovi temelji na obrađenim površinama. Prema tome, oko tri četvrtine svih poljoprivrednih gospodarstava u EU, samo njih 16% prima potpore. 

Ovisno o raspoloživim poljoprivrednim površinama, postoje i znatne razlike između europskih zemalja u isplatama koje dolaze iz Bruxellesa. Francuska godišnje dobije iznos nešto veći od 9 milijardi eura što je više nego u bilo kojoj drugoj državi. Za Španjolsku to iznosi gotovo 7 milijardi eura, a za Njemačku 6 milijardi eura.

Poljska dobiva 4,6, a Rumunjska oko 3 milijarde eura. Međutim, ove prilično velike svote do sada nisu mogle zaustaviti uništavanje malih farmi, a smatra se da je posljedica toga i ekonomski pritisak na tu industriju.


Tagovi

Mala gopodarstva Velika gospodarstva Europska unija Potpore Površina


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko može da mi kaže koja je vrsta kruške u pitanju...