Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 01.10.2019. 15:20
  • Bruxelles, Belgija

Wojciechowski: Podupirat ću mala i srednja gospodarstva jer su budućnost poljoprivrede

Pred Odbore Europskog parlamenta danas su stali kandidati za povjerenike, među njima i Janusz Czesław Wojciechowski, kandidat za povjerenika za poljoprivredu.

Foto: europarl.europa.eu
  • 478
  • 81
  • 0

Pred Odbore Europskog parlamenta danas su stali kandidati za povjerenike, među njima i Janusz Czesław Wojciechowski, kandidat za povjerenika za poljoprivredu. Premda pravnik odnosno dugo godina tužitelj te u konačnici sudac i trenutni član Europskog revizorskog suda, Wojciechowski ima iskustva u radu Odbora za poljoprivredu. Naime, od 2004. do 2006. bio je potpredsjednik Odbora Europskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Kako mu se navodi u životopisu, rođen je 6. prosinca 1954. u Rawa Mazowiecka (Poljska). Iskusni poljski političar bio je dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu, međutim parlament je napustio 2016. kako bi postao član Revizorskog suda. Wojciechowski je bio zamjenik u Odboru za proračunski nadzor i član Delegacije u odborima za parlamentarnu suradnju između EU-Kazahstana, EU-Kirgizije i EU-Uzbekistana, te za odnose s Tadžikistanom, Turkmenistanom i Mongolijom. 

Otvoren za dijalog sa svima 

"Ekološka poljoprivreda je budućnost poljoprivrede. Održiva poljoprivreda uz ruralni razvoj, to je ono za što ću se zalagati izaberete li me za povjerenika. Obećavam da ću podupirati sve akcije koje mogući pomoći razvoj malih i srednjih farmi, posebice obiteljskih gospodarstava jer je u tome budućnost. Moja ideja je biti otvoren za dijalog s poljoprivrednicima, poljoprivrednim organizacijama, nevladinim organizacijama jer jedino kroz dijalog možemo doći do ideja koje će dovesti do razvoja", rekao je između ostalog na saslušanju. 

Diplomirao je 1977. te do 1980. bio državnim tužiteljem. Od 1980. do 1993. bio je sudac regionalnog suda, sudac pokrajinskog suda i sudac pri Apelacijskom sudu. Od 1990. do 1991. je sudac na Visokom sudu pravde, do 1993. sudac Vrhovnog suda i član Nacionalnog vijeća pravosuđa Poljske. 

Zastupnikom u poljskom parlamentu postaje 1993. (do 1995.). Pomoćnik državnog tajnika u Uredu vlade s odgovornošću za zakonodavna pitanja je 1994.-1995. godine, a članom Upravnog odbora Europske organizacije vrhovnih revizorskih institucija (EUROSAI) od 1995. do 1999. Od 1995. do 2001. je i predsjednik poljskog vrhovnog ureda za reviziju (NIK) te od 2001. do 2004. zamjenik predsjednika poljskog parlamenta. 

Tko je (novi) prvi čovjek EU poljoprivrede Janusz Wojciechowski?

Godine 2003.-2004. je promatrač u Europskom parlamentu, a zastupnik je od 2004. do 2016. godine kada je napustio parlament i postao članom Europskog Revizorskog suda

Dugogodišnji sudac poljskih sudova 

Janusz Wojciechowski, stoji i taj podatak o njemu, bio je sudac tijekom razdoblja tzv. vojnog zakona u Poljskoj (1981.-1983.), kada je autoritarna komunistička vlada Poljske narodne republike drastično ograničila normalan život uvodeći ratni zakon, a sve u pokušaju rušenja političke opozicije.

Pred odborom Europskog parlamenta našao se danas i aktualni, uskoro bivši povjerenik za poljoprivredu, Phil Hogan. Naime, Hogan je kandidat za povjerenika za međunarodnu trgovinu. Novi sastav Europske komisije trebao bi početi s radom 1. studenog s tim da nominirani postaju povjerenici tek kada ih potvrdi Europski parlament. 

Životopis Janusza Wojciechowskog možete vidjeti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Europski parlament Saslušanje Povjerenik za poljoprivredu Janusz Czesław Wojciechowski


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]