• Europska komisija

Tko je (novi) prvi čovjek EU poljoprivrede Janusz Wojciechowski?

Dugogodišnjeg člana Europskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu, a trenutno člana Europskog Revizorskog suda, za povjerenika za poljoprivredu je nominirala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Foto: Europski parlament/europarl.europa.eu
  • 351
  • 46
  • 0

Nakon Phila Hogana, prvim čovjekom EU poljoprivrede trebao bi postati Poljak Janusz Wojciechowski. Dugogodišnjeg člana Europskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu, a trenutno člana Europskog Revizorskog suda, za povjerenika je nominirala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Podsjećamo, predsjednica Ursula von der Leyen predstavila je svoj novi tim, u kojemu će dosadašnji prvi ministar poljoprivrede EU, Irac Phil Hogan, preuzeti međunarodnu trgovinu.

"Ovaj će tim oblikovati europski put: poduzet ćemo hrabre korake protiv klimatskih promjena, izgraditi naše partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, definirati odnose sa samopouzdanijom Kinom i biti pouzdan susjed Africi. Ovaj tim će se morati založiti za naše vrijednosti i standarde svjetske klase. Želim da se Komisija vodi odlučno, koja je jasno usredotočena na pitanja i pruža odgovore. Želim da bude uravnotežena, okretna i moderna.

Bivši ministar poljoprivrede EU Phil Hogan u novom sazivu dobiva drugu zadaću

Ovaj tim sada mora steći povjerenje Parlamenta. Moja komisija bit će geopolitička komisija posvećena održivim politikama. I želim da Europska unija bude čuvar multilateralizma. Jer znamo da smo jači radeći zajedno ono što ne možemo sami", rekla je von der Leyen. 

Inače, Janusz Wojciechowski bivši je čelnik poljske seljačke stranke. Novi sastav Europske komisije trebao bi početi s radom 1. studenog s tim da nominirani postaju povjerenici tek kada ih potvrdi Europski parlament. 


Izvori

AgPress


Tagovi

Janusz Wojciechowski Europska komisija Povjerenik za poljoprivredu EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB