Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 21.08.2020. 07:30

Rasprava o ZPP-u i eko proizvodnji čekat će jesen

Nakon što je Njemačka 1. srpnja preuzela kormilo presjedanja EU, ministrica poljoprivrede Julia Klöckner postavila je poljoprivredne prehrambene prioritete, ističući pregovore o ZPP-u kao ključni fokus kako bi ruralna područja bila spremna za budućnost.

Foto: JumpStory
  • 623
  • 110
  • 0

Rasprava o glavnom programu Europske unije za subvencije u poljoprivredi bila je zanemarena posljednjih nekoliko mjeseci što zbog koronakrize što zbog nesuglasica koje su nastale između Komisije i Parlamenta oko strategije Od farme do vilice (F2F).

No, prošli mjesec, 27 čelnika konačno se uspjelo dogovoriti o sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU, u kojem će za ZPP biti izdvojeno 336,4 milijarde eura, što je otprilike 46 milijardi eura manje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje.

Donesena odluka omogućit će Europskom parlamentu i Vijeću da započnu pregovore i u konačnici postignu dogovor o tri zakona koja čine zakonodavni okvir programa. Također, zastupnici se trebaju još dogovoriti oko svog pregovaračkog stava, a konačno glasanje očekuje se u drugoj polovici listopada. 

Stalne nesuglasice unutar EU

Međutim, iako još nije točno sve definirano, zastupnici u Parlamentarnom odboru za poljoprivredu (COMAGRI) već su se sukobili s kolegama u Odboru za okoliš (ENVI) o odredbama koje se odnose na klimatske ciljeve u sektoru poljoprivrede.

ENVI koordinatori žele da plenarne kompromisne izmjene i dopune ZPP-a dogovore političke skupine bez obzira u kojem su odboru, a takav bi potez oslabio utjecaj COMAGRI-a, koji ima primarnu nadležnost nad dosjeom ZPP-a, navodi Euractiv.

ZPP u problemu: Odbor za okoliš se povlači nakon 2020.?

Također, Parlament i Vijeće još uvijek vode bitku protiv Komisije. Podsjećamo, Zajednička poljoprivredna politika bila je tema nedavno održanog sastanka te je dogovoren privremeni plan kojim će se omogućiti da subvencije za poljoprivredu teku dvije godine, čak i ako ne bude postojao sporazum o ZPP-u nakon 2020. 

Međutim, Komisiji, izvršnoj upravi EU taj se plan nikako ne sviđa jer smatraju kako će nastati jaz između trenutnog programa i onog sljedećeg te se zalažu za jednogodišnje subvencioniranje.

"Komisija nam jako otežava odlučivanje", rekao je tada jedan diplomatski izvor za Euractiv te dodao da stručnjaci odbijaju pružiti Parlamentu i ministrima EU tehničku potporu kako bi se moglo procijeniti što bi dvogodišnje razdoblje uključivalo u praksi. "Nastavili smo jednostavno bez njih", poručio je.

Prioriteti njemačkog predsjedavanja

Nakon što je Njemačka 1. srpnja preuzela kormilo presjedanja EU, ministrica poljoprivrede Julia Klöckner postavila je poljoprivredne prehrambene prioritete, ističući pregovore o ZPP-u kao ključni fokus kako bi ruralna područja bila spremna za budućnost.

Vučković i Klöckner: Poticati poljoprivedu i smanjiti birokraciju

Klöckner je također iznijela i ideju o jačem povezivanju izravnih plaćanja s mjerama zaštite okoliša, a naglasila je i kako dobrobit životinja treba biti među glavnim prioritetima. Naglasila je i važnost digitalizacije poljoprivrede, rekavši kako je to ključno ako želimo imati održivu, ekonomski isplativu, ali i održivu poljoprivredu.

Odgoda regulacije ekološke proizvodnje?

Od 1. siječnja 2021. trebali bi se preraditi postojeći popisi vezani za ekološku proizvodnju, no zakonodavci i brojne kampanje zalažu se za jednogodišnju odgodu tvrdeći da bi se samo tako osigurao nesmetan prijelaz i omogućilo kontrolnim tijelima da se što bolje pripreme. 

Zatražena odgoda nove uredbe za eko proizvodnju, ipak će to biti 2022.?

Glasnogovornik EU je izjavio kako još nije donesena odluka u vezi odgode te da rasprava još uvijek traje, a konačnu presudu donijet će tijekom jeseni. Naglasio je i kako će se novi akcijski plan za ekološku proizvodnju provoditi tijekom 2020. godine te da će nadležna tijela proučiti način kako ova proizvodnja može pomoći u održivom lancu opskrbe hranom. 


Tagovi

ZPP Europska unija Proračun Komisija Vijeće Parlament COMAGRI ENVI Ekološka proizvodnja Njemačko presjedanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]