Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstvena otkrića
  • 01.11.2022. 18:00

Znanost otkriva biljke otporne na sušu: DeBiFix sve snima

Terenski robot, 3D i rendgenske snimke otkrivaju biljke koje daju visoke prinose unatoč lošim uvjetima.

Foto: Fraunhofer
  • 131
  • 47
  • 0

Borba protiv klimatskih promjena biljkama otpornim na toplinu novi je izazov za znanstvenike. Fraunhoferov razvojni centar za rendgensku tehnologiju je razvio inteligentni terenski robot koji im pomaže u odabiru sorti biljaka otpornih na toplinu.

Visoke temperature i suša postaju stvarnost i neizbježnost. Biljke su pred izazovom kako dati pravi odgovor na izmijenjene uvjete. Uz dovoljno vode dolazi do isparavanja i tako se hlade. U uvjetima suše, kada pate od nedostatka vode, biljke to nisu u stanju provesti što dovodi do njihovog propadanja.

Hoće li nestašica vode postati "nova normalnost" za Europu?

Upravo je zbog toga od izuzetne važnosti da mogu preživjeti s manje vode i dati dobre prinose uz istovremeno smanjene količine neophodnih gnojiva i pesticida.

Terenski robot 

Istraživači na Fraunhofer EZRT godinama provode ispitivanje tehnologija za određivanje fenotipova biljaka. Vanjski izgled uključuje mnoštvo faktora kao što su veličina lista, raspored listova, debljina korijena i prinos.

"Ljudi su birali usjeve na osnovi vanjskih karakteristika tisućama godina“, objašnjava dr Stefan Gerth, šef Odjela AMS Fraunhoferovog razvojnog centra za rendgensku tehnologiju. Naveo je kako se razvijaju tehnologije za objektivno mjerenje ovih karakteristika fenotipa i optimiziranje uzgoja na osnovu ovih podataka.

Robot sam pregleda klasje (Foto: Martina Pavlović)

Tim je razvio DeBiFix, terenskog robota za poljoprivredne primjene. On prolazi kroz usjev i snima klasove pšenice, dok kontinuirano bilježi rendgenske snimke biljaka i generira 3D slike pomoću optičkog sustava.

To uzgajivaču daje važne informacije i omogućava mu da pogleda klasje pšenice te utvrdi hoće li sorta koju uzgajaju dati dobar prinos.

Od krumpira do pšenice

U okviru ovog projekta u Triesdorfu u Bavarskoj pokreće se Fraunhofer centar za tehnologije fenotipizacije biljaka. U laboratoriji, u okruženjima s kontroliranom klimom u Fraunhofer EZRT u Fürthu, dr. Gerth je pokazao kako će uzgajivači raditi u budućnosti. Naveo je da su prije deset godina počeli s proučavanjem biljaka krumpira kako bi dobili informacije o rastu gomolja.

Na osnovi 3D rendgenskih snimaka određivana je težina gomolja bez potrebe da se iskopaju. Skeniranje pokazuje koje se biljke najbolje nose sa stresom i formiraju veći prinos unatoč visokim temperaturama.

U jednom desetljeću EU zbog klimatskih promjena izgubila 145 milijardi eura

Novi sustavi obuhvaćaju i osjetljivu podzemnu strukturu korijena pšenice. Moderni rendgenski aparat je najmoćniji sistem za rendgensko snimanje dijelova pod zemljom. Trenutno se provodi 3D digitalno snimanje onih iznad zemlje, kao što su listovi i klasovi pšenice. Snimci daju informacije o toplinskoj toleranciji biljaka.

Efikasnost optičkih sustava za prepoznavanje biljaka je demonstrirana na testnom polju u sjemenskoj kompaniji Strube D&S GmbH. Korišten je robot koji se samostalno kreće, automatski uklanja korov na poljima šećerne repe i snima slike svih živih biljaka pomoću multispektralnih kamera. Skoro sav korov je uklonjen, a to znači manju količinu herbicida.


Tagovi

DeBiFix terenski robot Otporne biljke 3D snimanje Fraunhofer Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako mladim ljudima približiti poduzetništvo u poljoprivredi bila je tema konferencije “Business Future in Croatia” koju je organizirala udruga studenata AIESEC, najveća svjetska studentska organizacija. Zadatak okupljenih je bio predložiti... Više [+]