Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 27.10.2022. 18:00

U jednom desetljeću EU zbog klimatskih promjena izgubila 145 milijardi eura

Ekonomske gubitke zbog klimatskih promjena bilježimo već 30 godina, a u posljednjem desetljeću pokazuju jasan trend rasta od 2 posto godišnje

Foto: Maja Celing Celić
  • 182
  • 29
  • 0

Da klimatske promjene uzrokuju ekstremne vremenske prilike dokaz je ova, sušna 2022. godina koja je globalno dovela do velikih gubitaka u poljoprivredi. Osim suše, sve smo češće svjedoci poplavama, olujama, tučama, toplinskim valovima, a koji su proteklog desetljeća prouzročili 145 milijardi eura ekonomskih gubitaka u Europskoj uniji, navodi Eurostat. 

Rast od 2 posto godišnje

Oni su prisutni već 30 godina, a u posljednjem desetljeću pokazuju jasan trend rasta od 2 posto godišnje, procjenjuje Europska agencija za okoliš. 

U 2020. su iznosili 12 milijardi eura, a najveći ukupni gubitak zabilježen je 2017. (27,9 mlrd. €), kao rezultat toplinskih valova koji su isušili zemlju te doveli do velikih šumskih požara. Najmanji ukupni gubitak zabilježen je 2012. (3,7 milijardi eura). 

Grčka u najtežoj situaciji

U 2020. su iznosili 27 eura po stanovniku EU-a. Država članica s najvećim ekonomskim gubitkom po stanovniku (gotovo tri puta većim od prosjeka EU) bila je Grčka (91 € per capita), a slijede Francuska (62 €) i Irska (42 €). Najmanji su zabilježeni u Bugarskoj (0,7 per capita), Sloveniji i Slovačkoj (4 eura).

Ekonomski gubici povezani s klimom jedan su od pokazatelja u interaktivnoj vizualizaciji koju je kreirao Eurostat, a prikazuju relevantne statističke podatke vezane za europski zeleni dogovor. Ovaj alat daje pregled 26 pokazatelja podijeljenih u 3 glavne teme: smanjenje našeg utjecaja na klimu, zaštita planeta i zdravlja te omogućavanje zelene i pravedne tranzicije. 


Tagovi

Klimatske promjene Ekonomski gubici Suša Grčka Eurostat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]