Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 27.10.2022. 18:00

U jednom desetljeću EU zbog klimatskih promjena izgubila 145 milijardi eura

Ekonomske gubitke zbog klimatskih promjena bilježimo već 30 godina, a u posljednjem desetljeću pokazuju jasan trend rasta od 2 posto godišnje

Foto: Maja Celing Celić
  • 186
  • 29
  • 0

Da klimatske promjene uzrokuju ekstremne vremenske prilike dokaz je ova, sušna 2022. godina koja je globalno dovela do velikih gubitaka u poljoprivredi. Osim suše, sve smo češće svjedoci poplavama, olujama, tučama, toplinskim valovima, a koji su proteklog desetljeća prouzročili 145 milijardi eura ekonomskih gubitaka u Europskoj uniji, navodi Eurostat. 

Rast od 2 posto godišnje

Oni su prisutni već 30 godina, a u posljednjem desetljeću pokazuju jasan trend rasta od 2 posto godišnje, procjenjuje Europska agencija za okoliš. 

U 2020. su iznosili 12 milijardi eura, a najveći ukupni gubitak zabilježen je 2017. (27,9 mlrd. €), kao rezultat toplinskih valova koji su isušili zemlju te doveli do velikih šumskih požara. Najmanji ukupni gubitak zabilježen je 2012. (3,7 milijardi eura). 

Grčka u najtežoj situaciji

U 2020. su iznosili 27 eura po stanovniku EU-a. Država članica s najvećim ekonomskim gubitkom po stanovniku (gotovo tri puta većim od prosjeka EU) bila je Grčka (91 € per capita), a slijede Francuska (62 €) i Irska (42 €). Najmanji su zabilježeni u Bugarskoj (0,7 per capita), Sloveniji i Slovačkoj (4 eura).

Ekonomski gubici povezani s klimom jedan su od pokazatelja u interaktivnoj vizualizaciji koju je kreirao Eurostat, a prikazuju relevantne statističke podatke vezane za europski zeleni dogovor. Ovaj alat daje pregled 26 pokazatelja podijeljenih u 3 glavne teme: smanjenje našeg utjecaja na klimu, zaštita planeta i zdravlja te omogućavanje zelene i pravedne tranzicije. 


Tagovi

Klimatske promjene Ekonomski gubici Suša Grčka Eurostat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]