Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak vode
  • 06.08.2022. 18:00

Razorne posljedice suše u Italiji: Ugroženo 332 tisuće imanja i farmi

Rijeka Po je na najnižoj razini. Smanjeni su prinosi poljoprivrednih proizvoda te napravljen plan izgradnje akumulacijskih jezera.

Foto: Depositphoto/andreadelbo
  • 2.834
  • 336
  • 0

Italiju pogađa novi toplinski val, a najviše su na udaru područja koja su već pogođena sušom, navodi nacionalna konfederacija Coldiretti.

Posljedice će osjetiti skoro polovica, oko 46 posto talijanskih poljoprivrednika što je ukupno 332 tisuće imanja i farmi. Organizacija upozorava da je ovo alarm, jer toplinski val s temperaturama do 40ºC pogađa cijeli poluotok. U dolini rijeke Po je zbog nedostatka vode ugroženo više od 30 posto talijanske poljoprivredne proizvodnje.

Nema vode, nema prinosa

U posljednjih nekoliko desetljeća razina rijeke Po je na najnižoj točki. Velika sjeverna jezera imaju vrlo malu količinu akumulirane vode. Jezero Maggiore je napunjeno samo 10 posto akumulacije, a Garda tek 30 posto. Poljoprivrednici se suočavaju s padom proizvodnje. Prinosi kukuruza su manji za 45 posto, a manji su i kod pšenice.

Smanjeni prinosi pšenice (Foto: Maja Celing Celić)

Durum ili tvrde pšenice, koja se koristi za izradu tjestenine, je manje za 30 posto, a krušne čak za jednu petinu. Manje je riže za 30 posto i voća za 15 posto. Zbog nedostatka razmjene vode u delti rijeke Po prinos dagnji i školjki je niži za 20 posto. Na desetine tisuća hektara su opustošili kukci, a poseban problem su štete koje izazivaju skakavci. Stočne hrane je manje.

Berba grožđa je počela, a očekuje se manji prinos za 10 posto. Ista situacija se predviđa i za masline.

Šteta 6 milijardi eura

Iz organizacije objašnjavaju da se suočavaju s razornim posljedicama suše i utjecajem na proizvodnju. Šteta za sada iznosi 10 posto nacionalne proizvodnje što je 6 milijardi eura.

Italija nije samodostatna i ovisna je o drugim državama kada su u pitanju razne sirovine, od krušne pšenice, stočnog kukuruza do durum pšenice i ječma. Sve to mora uvoziti. 

"Neophodno je hitno intervenirati mjerama kako bi se spasili usjevi i farme koje će u budućnosti biti u ozbiljnim poteškoćama", rekao je predsjednik Coldiretti Ettore Prandini. Naglasio je da su Italiji potrebne nove akumulacije za prikupljanje prijeko potrebne vode, koja je neophodna za građane i gospodarstvo. Posebno je u poljoprivredi izražena ta potreba kako bi se povećala proizvodnja hrane.

U pet talijanskih regija proglašeno vanredno stanje zbog suše

Prandini kaže da su s nacionalnim meliracionim udruženjem Anbi razvili projekt i da se odmah može krenuti sa izgradnjom mreže akumulacijskih jezera za prikupljanje 50 posto vode iz kiše. Kako je naveo, jezera će biti napravljena od lokalnog kamena, bez betona, i iskopane zemlje, a služila bi za prikupljanje kišnice i njeno korištenje u slučaju potrebe.


Tagovi

Italija Suša Akumulacija vode Rijeka Po


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]